fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Књига Кинематографија у НДХ-а разочарала Хрватску десницу

Књига Кинематографиjа у НДХ-а
Књига Кинематографиjа у НДХ-а

Аутор књиге „Кинематографиjа у НДХ-а“ Даниел Рафаелић рекао jе да његова књига представља компилациjу на хиљаде докумената, мемоарске грађе и оргиналних филмских журнала и да jе била велико разочарање за дио хрватске jавности, посебно за радикалну десницу коjоj jе требало да послужи да „маше њом и `велича` културну политику НДХ-а“.

Он jе за „Вечерње новости“ рекао да jе књига писана у форми научног рада, све jе у њоj провjерљиво – од докумената и филмова, те jе тиме она утемељена и ниjе историjски конструкт или политички памфлет.

„Ту jе одмах услиjедило велико разочарање када сам наjприjе обjавио велики текст о Гебелсовим дневницима у коjим он дословце пише… jадни Хрвати ако им jе Анте Павелић вођа“, рекао jе Рафаелић, коjи jе и предавач на Филозофском факултету у Загребу и Академиjи драмских умjетности.

Он истиче да су НДХ-а водили наjобичниjи гангстери, од коjих jе већина била интелектуално краjње инфериорна.

„Пљачка властите државе, коjа се тада одвиjала, дословце jе застрашуjућа, расне законе и прогоне људи да и не помињем. Не знам зашто ми се чини да се много тога уопште ниjе промиjенило“, каже Рафаелић, коjи jе на књизи радио 10 година.

Аутор jе нагласио да га поносним чини што су филмски ствараоци Радослав Зеленовић, Александар Ердељановић и Динко Туцаковић учинили све да књига има податке коjе има, као и то што jу jе приjе смрти рецензирао Деjан Косановић.

 

Извор: srna

 

Везане виjести:

ТАЈНА ПАРЦЕЛЕ 142 НА ЗАГРЕБАЧКОМ ГРОБЉУ МИРОГОЈ

Усташки логори смрти – мjеста незапамћеног погрома

Радио сам своj сељачки и ковачки посао

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: