Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vojin Bakić – zabranjeni kipar

Datum objave: petak, 22 februara, 2019
Objavljeno u Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Prije 27 godina srušen je jedan od najvećih partizanskih spomenika u Hrvatskoj autora Vojina Bakića, jednog od najvećih eks-jugoslovenskih kipara srpskog porijekla – spomenik na Papuku u Slavoniji, podignut na teritoriji slobodnoj od ustaša.

Izgled spomenika sredinom 1970-ih
Izgled spomenika sredinom 1970-ih

Spomenik je podignut u čast poginulim partizanskim borcima, odnosno Šestom slavonskom korpusu.

Rad na spomeniku Bakić je počeo 1957. godine, a završio 1968. Bio je visok 30 metara, a izgrađen od nerđajućeg čelika.

Kada je otkriven, bio je najveća postmodernistička apstraktna skulptura u svijetu.

Bakićev monumentalni spomenik srušen je između 21. i 22. februara 1992. godine. Spomenik su uništili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske nakon punih pet dana miniranja, potvrdili su svjedoci.

Tadašnji hrvatski mediji tvrdili su da je riječ o “megalomanskom ruglu”, a i danas desničari sa prezrenjem govore o Vojinu Bakiću, zamjerajući mu, prije svega, nacionalno porijeklo.

Ovaj spomenik nije jedino Bakićevo djelo srušeno od osamostaljenja Hrvatske, u okviru sistematskog uništavanja svakog sjećanja na antifašizam.

Minirani su i spomenici “Gudovčan” ili “Pred strijeljanje”, kao i “Spomenik pobjede naroda Slavonije”. Dijelovi spomenika kasnije su upotrijebljeni za izradu posuđa.

Takođe, miniran je i “Spomenik bilogorskim partizanima” u selu Bačkovica, nekoliko kilometara od Bjelovara, kao i “Spomenik palim borcima”, ispred škole u Čazmi. Devastiran je i Spomen-park “Dotrščina”.

Vojin Bakić, čiji su radovi svojevremeno bili izloženi i na Venecijanskom bijenalu, u Drugom svjetskom ratu je izgubio svu braću.

Bakić je javno pričao da “ne može ići u Jadovno jer bi mu srce prepuklo”, svjedočile su njegove unuke Ana Martina i Vjera Bakić.

Devedesetih godina prošlog vijeka Bakić je postao omraženo i nepoželjno lice, posebno kao čovjek koji je prezirao fašizam i vjerovao u Jugoslaviju.

Do koje mjere je devastirana uspomena na Bakića i njegovu porodicu govori i činjenica da su nove vlasti skinule i spomen-ploču braći Bakić sa porodične kuće u Bjelovaru, kao i natpis sa porodične grobnice, a promijenjen je i naziv ulice braća Bakić u Bjelovaru.

Veliku pažnju, kipar Vojin Bakić posvetio je komemorativnoj umjetnosti, po kojoj je i ostao najupamćeniji, posebno posvećenoj žrtvama fašizma i partizanskoj borbi.

U Hrvatskoj je od 1990. godine i osamostaljenja, odnosno secesije od Jugoslavije, prema procjenama koje se iznose na stručnim skupovima, porušeno ili uklonjeno oko 3.000 spomenika, od spomen-ploča do velikih memorijalnih kompleksa, koji su svjedočili o stradanjima u ustaškoj državi.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top