Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Зоран Којић: 25 година лоших слугу лоших господара

Датум објаве: петак, октобар 16, 2015
Величина слова: A- A+
Зоран Коjић
Зоран Коjић

Данас у 2015. години револт из мене проговара више него икада.

Након сазнања како jе из Вере, малог села надомак Вуковара коjе броjи 400тињак становника – пут Европе пошло више од 20 младих људи, не могу а да не поставим питање ко jе за то крив, ко ће напокон сносити одговорност за све погрешне (а њима исплативе) потезе?

Младо, радно способно, репродуктивно становништво коjе свакодневно испраћамо коначни jе пораз свих погрешних политика вођених од нас, са нама, према нама.

Да ли смо свесни како се броj Срба у Хрватскоj смањуjе брзином сличноj оноj из ’91е?

Апсурд jе да нам иста лица ономад у руке гураше оружjе а данас путне карте, са готово идентичним паролама.

Данас, наjвеће место насељено српским живљем, синоним српског опстанка у Хрватскоj – Борово, нема више од 3.200 становника, Трпиња нити 1.500, Бобота такодjе. О поразним броjкама у мањим местима нећу нити писати.

Дакле, пробаjмо анализирати (не)учињено у протеклим годинама, не би ли дошли до логичног обjашњења за овакав егзодус.

Од 1997. године, тj од „мирне реинтеграциjе Подунавља у уставноправни сустав Републике Хрватске“ до данас,  иста лица увераваjу нас како jе њихова жртва за нас безрезервна, апсолутна те у коначници плодоносна.

Но, да ли jе заиста тако?

– Шта се битно променило осим позитивних помака на рачунима политичких елита девастираног српског националног корпуса у Хрватскоj?

– Да ли се променило нешто осим чињенице апсолутног неуспеха процеса повратка избеглих Срба?

– Осим чињенице да Србе у Барањи више и не спомињемо jер нису део сверпског интересног круга под називом СДСС, баш као и оне у Западноj Славониjи, те многе друге коjи не желе бити таоци поткусуривања зарад остваривања личне користи поjединаца „у врху“?

– Заборављамо ли неуспех Тесла банке коjа jе имала jединствен циљ узимања активног учешћа управо у осигуравању будућности онима коjи данас путуjу, у потрази за егзистенциjом коjу су им ускратили? Зар су виногради jедног заступника вредниjи од десетина младих породица коjима тако мало треба да би остали?

Или пак да споменем како у предизборне сврхе (као што то обичаj налаже) поново долази до актуелизациjе сада већ измењеног, прилагодjеног, Тесла фонда коjи ће, рецимо, наставити оно што jе горе наведена банка започела, или ниjе. При томе неизоставна jе опаска проф(?!) Црногорца, председника ЗВО-а коjи се на питање: “ ко ће бити корисници фонда, те критериjума за одређивање истих“ не либи рећи како jе то „за чланство“.

Не боли чињеница безобразлука коjи на таj начин из њега и њему сличнима проговара колико чињеница да jе то само предизборни спин, jош jедан у низу, из добро познате кухиње.

Зар су фестивали фолклора Срба у Хрватскоj наш краjњи домет?

Зар jе интерес 3. професионална Србина ипак вредниjи од вековног битисања на овим просторима?

Не говори ли броjка о нешто мање од 20.000 Срба (од укупно 186.000) коjи на изборе излазе сама за себе?

Не господо, неће проћи, доста jе било, доста!

Извор: ПРЕВРАТ

Везане виjести:

Зоран Коjић за РТРС: где jе нестала одговорност за Србе у …

Зоран Коjић: Ко разара српску културу? – Jadovno 1941.

Денис Боjић: Вуковарски блуз (ВИДЕО) – Jadovno 1941.

Срби у траговима – Jadovno 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top