Равна Гора – емисија „Некад било“ 3.12.2013. (видео)

Latinica

Погледајте емисију Радио Телевизије Републике Српске „Некад било“ у којој учествују историчари из Института за савремену историју из Београда, проф. др Момчило Павловић и проф. др Предраг Марковић. Они су уједно и стручњаци који су били консултанти приликом настајања серије. У емисији учествује и Предраг Лозо секретар УГ Јадовно 1941. и предсједник Удружења студената историје „Др Милан Васић“ из Бања Луке. Уредник и водитељ емисије Синиша Михаиловић.


Зашто је серија „Равна Гора“ изазвала велико интересовање и прије приказивања ? Шта су донијеле до сада приказане епизоде и да ли су оне засноване на  реалним историјским догађајима? 

Шта је то чега се појединци у српском друштву боје? Да ли је то чињеница да ће серија указати на то је КПЈ преварила многе и узроковала , у ствари, братоубилачки рат и рат у којем је једини циљ био преузимање власти?

Историја није никад била једноставна, проста, али су историјску свјест формирали побједници. А побједници су  у крвавом братоубилачком рату били комунисти. Снимали су филмове, писали пјесме и уџбенике и у свијест просјечног Србина утувили да су четници масни, брадати, прљави, са све обавезним ножем у зубима. 

Да ли једна серија играног карактера може промјенити јавну и историјску свјест, и колико смо удаљени од адекватне културе сјећања на догађаје из Другог свјетског рата?