fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ

У најмање 28 насеља у ФБиХ, углавном сеоских, све више јача идеологија вехабизма и радикалног исламизма, који је неријетко повезан и с терористичким ђеловањем, што је основни разлог због којег припаднике оваквих заједница не подржава већина грађана Босне и Херцеговине.

Вехабије

Како пишу „Независне“ новине, тај лист је у посједу списка локација, у којем је видљиво да су радикални исламисти своје уточиште пронашли у 17 општина, и то у шест кантона.

Највише таквих насеља је данас у Зеничко-добојском кантону (ЗДК), гђе је потенцијална опасност означена у чак 14 села и градских предграђа, и то на подручју Зенице, Жепча, Завидовића, Маглаја и Тешња.

Међу евидентираним тачкама у ЗДК налазе се и по вехабијама одраније познати шерићи код Зенице, те село Горња Бочиња код Маглаја, као и Ошве, које су прије неколико мјесеци етикетиране као расадник џихадиста, из ког и стари и млади иду да се боре за Исламску државу.

У Тузланском кантону (ТК) селефије живе у појединим насељима на подручју општина Грачаница, Калесија, Живинице и Сребреник, којем припада и Горња Маоча, најозлоглашеније вехабијско гнијездо у БиХ, у којем су се не тако давно завијориле и заставе свирепе терористичке организације.

Људи чији је начин живота деценијама удаљен од 21. вијека насељавају и три села у УСК, и то код Цазина, Бихаћа и Велике Кладуше, код које се налази Босанска Бојна, гђе су, како неки тврде, Билал Боснић, а који је недавно осуђен на седам година, те његови сљедбеници купили посједе.

Када је ријеч о Средњобосанском кантону, аларм се оглашава над једним селом и два засеока код Травника и Доњег Вакуфа, укључујући и Мехуриће, који су прије неколико година спомињани као локација гђе се радикални исламисти обучавају да рукују оружјем.

У сличном контексту спомиње се и Босанскоподрињски кантон, односно горажданско мјесто Биволице, које је раније зацртано као погодно тло за формирање вехабијске заједнице, попут оне у Горњој Маочи.

Посла, бар када је ријеч о превенцији, за полицијске агенције има и на подручју сарајевских општина Хаџићи и Илиџа, укључујући и насеље Заклопача, гђе су, како је то прије неколико дана процурило у јавност, боравили и пресуђени терористи, сиријски добровољци, те предавачи ИС, пишу „Независне“.

Стручњаци оцјењују да опасност која вреба из ставова и намјера дијела вехабија не смије бити потцијењена.

Тако Милан Мијалковски, експерт за борбу против тероризма, сматра да је сарадња у одбрани од тероризма међу балканским земљама недовољно успјешна, при чему 3.400 вехабија, који су регистровани у БиХ као потенцијални терористи, представљају бомбу која може да експлодира у сваком тренутку.

Џевад Галијашевић, стручњак за антитероризам, оцјењује да би сва насеља и евидентирани екстремисти морали бити под столним наџором безбједносних агенција у БиХ, јер се само тако може онемогућити њихово деструктивно ђеловање, даља радикализација, те евентуално наоружавање и финансирање.

Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност бх. парламента, наглашава да је постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница, те да би било добро да полицијске структуре у ФБиХ знају тачно колико их је и шта се у њима догађа.

Након бројних упозорења из Европе, према којима терористичка пријетња која постоји у БиХ није за потцијенити, забрињавајући подаци стижу и из Вашингтона, па је тако сенатор Џеф Сешнс набројао 12 примјера радикализованих избјеглица у САД, укључујући и неколико из БиХ.

Општине у чијим насељима јачају вехабијске заједнице

Зеница (ЗДК)
Жепче (ЗДК)
Завидовићи (ЗДК)
Маглај (ЗДК)
Тешањ (ЗДК)
Грачаница (ТК)
Калесија (ТК)
Сребреник (ТК)
Живинице (ТК)
Бихаћ (УСК)
Цазин (УСК)
Велика Кладуша (УСК)
Травник (СБК)
Доњи Вакуф (СБК)
Илиџа (КС)
Хаџићи (КС)
Горажде (БПК)

(Независне новине)

 

Извор: Радио Телевизија БН

 

Везане вијести:

Лукач: У ФиХ постоје енклаве која су извор терористичког

ВИДЕО: Исламска држава прети Европи, на списку је и Србија

БиХ четврта у свијету по броју бораца за ИД

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: