fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УСКРС МРЖЊЕ У ХРВАТСКОЈ (II. ДИО): „Ни у мору мире, ни у Србину вире“

Развоjем технологиjе, доминантан медиj за приjенос говора мржње постао jе интернет. Оваj медиj пружа могућност анонимности, што многе учеснике расправа на друштвеним мрежама, форумима и читатељским коментарима портала храбри на кориштење говора мржње коjи у кратком времену досеже велик броj корисника.

Примjер

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 08. октобра 2015. године.

Будући да већина портала и других интернетских платформи нема адекватне особе коjа би се бавиле модерирањем расправа, а и они коjи jу имаjу не могу због превелике количине коментара све правовремено надзирати, па се увредљиви коментари у наjвећем броjу случаjева не бришу. Отежаваjућа jе околност што интернет за већину законодавстава, па тако и хрватско, jош увиjек представља сиву зону.
Изразито проблематичнима се показала комуникациjа путем друштвених мрежа. Иако постоjи могућност приjаве дискриминаторног садржаjа, у правилу се уклањаjу само експлицитне фотографиjе (порнографиjа, нацистичка и фашистичка симболика). Друштвене мреже због тога су постале главни алат коjим се шири несношљивост према Србима и осталим мањинским скупинама. Говор мржње на друштвеним мрежама током 2014. наjчешће се ширио преко страница радикално десних политичких странака (Аутохтона хрватска странка права, Хрватска чиста странка права) и бранитељских формациjа (Хрватске обрамбене снаге, IX Боjна ХОС-а Рафаел Витез Бобан, Хрватске обрамбене снаге). (…)

Радикализациjом друштвено-политичког контекста порастао jе броj медиjа коjи отворено промовираjу национализам те користе говор мржње. У таквим медиjима (наjчешће jе риjеч о интернетским порталима), међу коjима се наjвише истиче Дневно.хр, готово свакодневно се обjављуjу текстови усмjерени против читавих мањинских заjедница, поготово њихових истакнутих поjединаца. Тако jе, примjерице, на дан одржавања комеморативног скупа Дан сjећања на Јадовно 1941. на овом порталу обjављен текст под насловом “Наjгори шљам великосрпске политике на скупу у Јадовну”.

Говор мржње запакован као дар Новим покољењима (<strong><span>SCREENSHOT</span></strong>)

Говор мржње запакован као дар Новим покољењима (SCREENSHOT)

Због хушкачке нарави овог медиjа и његове тискане иначице 7Дневно, реагирао jе Средишњи одбор Хрватског новинарског друштва. “Напади и увреде тог портала и у мањоj мjери тисканог тjедника 7Дневно на рачун поjединаца, удруга и друштвених скупина коjи не диjеле њихов конзервативно десничарски свjетоназор враћаjу нас у деведесете године и нериjетко срозаваjу културу jавног комуницирања на разину говора мржње ратног и поратног Слободног тjедника те Империjала”, наводи се у приопћењу ХНД-а. Дневно.хр jе 8. априла 2014. обjавио текст под насловом “Вуковарци позиваjу Хрвате на боjкот српских производа! Ево пописа трговина у коjима неће куповати док ћирилица не изађе из Вуковара!”. У првотноj верзиjи (коjа jе касниjе тога дана измиjењена), текст jе садржавао попис трговина коjи jе тих дана кружио друштвеним мрежама.

По приjави jе ускоро реагирало Виjеће за електроничке медиjе коjе jе накладнику овог портала изрекло опомену. Како стоjи у обjашњењу Виjећа, пружатељ електроничке публикациjе Портал Дневно д.о.о. прекршио jе одредбу Закона о електроничким медиjима коjим jе прописано како у аудио и/или аудиовизуалним медиjским услугама ниjе допуштено погодовати потицању и ширењу мржње или дискриминациjе на основи националног пориjекла.

“Виjеће jе мишљења како главни проблем у овоме конкретном случаjу представља чињеница што пружатељ електроничке публикациjе, тj. његово уредништво не види проблем у обjави оваквог садржаjа, штовише jош и истиче како jе попис трговина уклоњен само зато jер се на попису нашла и особа коjа не би тамо требала бити, то jест, мисли се на особу хрватске националности. Овакво понашање представља не само кршење одредби Закона о електроничким медиjима већ и изравно кршење Уставом прокламираних начела jеднакости свих грађа Републике Хрватске”, стоjи у образложењу Виjећа.

Током 2014. године несношљивост усмjерена према припадницима српске заjеднице забиљежена jе и у телевизиjском програму. Наjчешће се ради о talk showovima коjи се емитираjу на локалним телевизиjама. Међутим, како се показало, ни jавни медиjски сервис не заостаjе у промоциjи нетолеранциjе. Осим чињенице да jе мањински програм jавне телевизиjе изнимно аполитичан, да се своди на фолклорне садржаjе и при томе се приказуjе у специjализираним емисиjама у непопуларним терминима, посебно забрињава што су дискриминаторни садржаjи и даље заступљени у програму ХТВ-а.

Говор мржње у Хрватском тjеднику (<strong><span>SCREENSHOT</span></strong>)

Говор мржње у Хрватском тjеднику (SCREENSHOT)

Тако умjесто да промовира толеранциjу, креира и емитира програме коjима се потиче и унапређуjе одржавање, развоj и исказивање културне и вjерске посебности мањина, ХТВ кроз натjецатељски talk show Пирамида пружа простор за промоциjу нетолеранциjе у наjгледаниjем телевизиjском термину. У емисиjи, коjа jе емитирана 14. октобра 2014., Звонимир Ходак, одвjетник коjи jе у jавности познат по своjим националистичким ставовима и као колумнист већ споменутих портала Дневно.хр и тjедника 7Дневно, изjавио jе да би Весну Тершелич, водитељицу Доцументе-Центра за суочавање с прошлошћу, требало послати на Голи оток и не дозволити jоj “повратак у Хрватску”, на што се водитељица Жељка Огреста насмиjала, а публика у студиjу почела пљескати. Виjеће за електроничке медиjе ниjе осудило оваj поступак.

На ХТВ-у се већ годинама кроз емисиjу ТВ календар заступаjу ревизионистички ставови о улози Хрватске у Другом свjетском рату. У истоj емисиjи jе 28. децембра, односно на годишњицу смрти усташког поглавника Анте Павелића, емитиран прилог у коjем се тврди да jе Павелић према “сугестиjама Ниjемаца донио расне одредбе и започео прогон Жидова, Срба и осталих неистомишљеника” те да су “прогони и оснивање концентрациjских логора ишли на руку четницима и комунистима коjи своjе редове попуњаваjу људима избjеглим пред репресиjама режима, а у ндх до слома траjе крвави грађански рат”. У прилогу ниjе споменут податак да су у усташким конц-логорима убиjене на десетине хиљада људи, међу коjима и велики броj дjеце, жена и особа стариjе животне доби нити jе jасно наглашено да jе Анте Павелић био ратни злочинац.

Што се локалних телевизиjа тиче, у jавности наjвише пажње изазива емисиjа ТВ Буjица, коjа се емитира на Осjечкоj телевизиjи, чиjи водитељ Велимир Буjанец из тjедна у тjедан угошћуjе госте десне провениjенциjе. Тако jе, примjерице, 11. априла угостио Анту Ђапића, бившег предсjедника ХСП-а и градоначелника Осиjека. “Почетком деведесетих година смо уградили у Устав да jе Хрватска држава хрватског народа, па смо касниjе додали да jе Хрватска држава хрватског народа, мањина, Срба и jош неких. Мислим да jе дошло вриjеме да кажемо да jе Хрватска грађанска држава у коjоj су сви грађани политички Хрвати. На таj начин ћемо избjећи све ове неугоде коjе нам се догађаjу у Вуковару. Ако већ гриземо у jабуку, загризимо њен наjкиселиjи дио, а то jе Уставни закон о правима националних мањина”, истакнуо jе Ђапић, коjи jе у истоj емисиjи казао да су добровољци ХОС-а с поздравом “За дом – спремни” почетком деведесетих година градили и стварали Хрватску државу. “Они коjи данас нападаjу таj поздрав некритички, некоректно и нељудски су тих година били у мишjим рупама. Сад су ко мишеви измилили ти Југославени, орjунаши, удбаши, противници Хрватске и jедног честитог младића (оп.а.– Јосип Шимунић)”, додао jе Ђапић.

Буjанец jе 9. маjа угостио Томислава Јосића, припадника Стожера за обрану хрватског Вуковара, и Ивана Векића, ратног министра унутарњих полова. У тоj емисиjи Векић jе казао: “У Хрватскоj, моjоj домовини су биле плоче на њемачком jезику, талиjанском jезику, мађарском, а сад су и на српском jезику. Све су оне до сада разбиjане и све ће убудуће бити разбиjане”. Ово jе тек кратки преглед изjава коjе jе могуће чути у емисиjи Велимира Буjанца, коjи jе у jавности остао упамћен по интервjуу коjег jе као члан проусташке Хрватске правашке младежи у септембру 1994. дао тjеднику Глобус. “Јасно jе за какво се рjешење српског питања залажем: трећину иселити, трећину лоjалних прекрстити, а трећину, злочинце, поубиjати”, казао jе телевизиjски водитељ.

Велимир Буjанец - домаћин емисиjе Буjица (ФОТО: Архива)

Велимир Буjанец – домаћин емисиjе Буjица (ФОТО: Архива) 

Сличан профил емисиjе емитира се и на локалноj телевизиjи Мрежа ТВ. Риjеч jе о talk showu Олуjа коjег води Озана Башић. Новинарка у емисиjи редовито угошћуjе jавне особе коjе промичу несношљивост и нетолеранциjу, због чега jоj jе Новинарско виjеће части ХНД-а 17. марта 2014. изрекло тежу опомену. Пучка правобранитељица Лора Видовић обратила се Виjећу у име гледатељице српске националности. Наиме, на обљетницу пада Вуковара Башић jе угостила теолога Томислава Иванчића, коjи jе Србе у Хрватскоj назвао гостима коjи ту земљу не посjедуjу, док jе за Хрвате устврдио да су господари и власници Републике Хрватске, а тиме и jедини позвани изражавати своjе домољубне и националне осjећаjе. Притом се, рекао jе, припадници свих других народа ту налазе као гости коjи своjе националне, културне и повиjесне осjећаjе повезане са своjим националним подриjетлом могу изражавати само у своjим “матичним” националним државама. Новинарка Башић не само да ниjе сматрала потребним реагирати и преиспитати ове изjаве, него jе разговор о “гостима” сама потакнула, реферираjући се на приjашњи приватни разговор с Иванчићем, што говори да jе унаприjед знала какав jе његов став према припадницима националних мањина. На Иванчићеву изjаву: “Морамо промиjенити ту нашу српску мањину”, Башић jе спремно упитала: “Како?”, на што jе гост одговорио: “Они пате, они не могу уживати чим мрзе”.

Непрофесионално извjештавање о Србима, коjе jе у супротности с основним етичким начелима новинарске струке, забиљежено jе и у тисканим медиjима. Уз 7Дневно, тискану иначицу портала Дневно.хр, негативни примjери новинарске праксе током 2014. обjављивани су и у националистичком Хрватском тjеднику и у католичком тjеднику Глас концила. Ивица Мариjачић, главни уредник Хрватског тjедника, у маjу прошле године написао jе текст под насловом “Српска шовинистичка фарса”, у коjем се осим на политичке представнике Срба у Хрватскоj, обрушио и на Спортски арбитражни суд у Lausanni коjи jе одбио жалбу Јосипа Шимунића и потврдио Фифину казну због поздрава “За дом спремни”. “Усташе су поздрављале и с Добар дан па би Фифа убудуће, ако опет добиjе потицаj од некога из Хрватске, могла казнити и ногометаше коjи тако поздрављаjу. А што ћемо с омраженим словом ‘У’? Фифа не би казнила Шимунића, а Шпортски арбитражни суд не би потврдио ту казну Шимунићу да кампања против њега ниjе покренуо министар Жељко Јовановић, коjи jе приjе неколико година прослављао четнички устанак у Србу и окрутни покољ Хрвата у Србу 1941.”, наводи Мариjачић.

У Гласу концила jе у jулу обjављен интервjу с Младеном Ивезићем, повjесничаром коjи негира холокауст и умањуjе кривњу водства НДХ за злочине почињене у логору Јасеновац. “Не могу прихватити 400 особа као прави максимум броjа жртава. Немогуће jе да их jе било 5000, вjероjатно ни 3000, наjвjероjатниjе око тисућу умрлих од свих узрока, наjвише наравном смрћу, па од тифуса и слично”, казао jе Ивезић.

Примjери негативне праксе забиљежени су и у Вечерњем листу. Ширење негативних ставова о Србима наjзаступљениjе jе у колумнама овога листа. Тако jе уочи премиjере представе Александра Зец редатеља Оливера Фрљића обjављена колумна Милана Ивкошића под насловом “Уз бучни мит о Александри Зец шути се о 400 убиjене хрватске дjеце”. Колумнист у тексту пише о “обиљу негативних митова о Домовинском рату коjе љевичарски аутори у новинама, књигама, на телевизиjама, у филмовима… злорабе до изнемоглости”, а како тврди, jедан од “наjустраjниjих” таквих “митова” jе онаj о “судбину на Сљемену убиjене српске дjевоjчице Александре Зец и њезине обитељи”. Проглашаваjући ратни злочин почињен над члановима загребачке обитељи Зец митом, колумнист се у наставку текста пита: “Што jе с jеднако бруталним убоjствима четири стотине хрватске дjеце, четири стотине хрватских Александри Зец, коjе су безимене, коjих нема у новинским написима, филмовима, казалишним представама?”.

 

У трећем наставку извjештаjа коjи jе под насловом „Насиље и несношљивост према Србима у 2014. години“ саставило Српско народно виjеће доносимо увид у распиривање мржње на jавним окупљањима и акциjама.

Извор: LUPIGA COM

Везане виjести:

УСКРС ХРВАТСКЕ МРЖЊЕ (I ДИО): „Кољи Србе“ у Карловцу 

УСКРС МРЖЊЕ У ХРВАТСКОЈ (III. ДИО): „Не даjмо Србима да се миjешаjу с нама“

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: