Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Тужилаштво уложило материјалне доказе

Датум објаве: уторак, децембар 19, 2017
Величина слова: A- A+

Увођењем материјалних доказа Тужилаштва БиХ, данас је у Суду БиХ настављено суђење Елфети Весели и Сакибу Халиловићу за убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.

Здање Суда БиХ у Сарајеву (Фото: www.sudbih.gov.ba)
Здање Суда БиХ у Сарајеву
(Фото: www.sudbih.gov.ba)

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић је као материјалне доказе уложио списак припадника Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, који је аутентификовао Хашки трибунал.

Бранилац Веселијеве адвокат Мирна Делалић уложила је приговор на аутентичност и релевантност, тврдећи да списак нико није потписао, на шта је Јањић одговорио да су многе пресуде донесене на основу таквих докумената, који у конкретном случају има и пропратни акт Хашког трибунала да је извршена аутентификација.

Јањић је као материјални доказ уложио и записник Основног суда у Зворнику о идентификацији Слободана Стојановића и акт МУП-а Републике Српске од 16. марта 2017. године о новинском чланку из листа „Армија Љиљана“ из Тузле.

Тужилац је истакао да се чланком „Дјевојка диверзант без мане и страха“ у овом листу из 1992. године доказује учешће Веселијеве у борбама на том подручју.

Он је потврдио да је Тужилаштво добило од Хашког трибунала аутентификацију које се односи на лист „Армија Љиљана“.

Затражено је увођење материјалног доказа – информације МУП-а Републике Српске /Ресор државне безбједности Бијељина/ који се односи на записник о дневним збивањима Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, у којем је наведено – „стигао је Кибе на линију за појачање“, што, како каже Јањић, представља доказ да је Халиловић учествовао у борбеним дејствима.

Одбрана Веселијеве уложила је приговор аутентичности и релевантности на записник МУП-а Републике Српске /Центар служби безбједности Зворник/ о саслушању Мује Омеровића, који је том приликом рекао да је познавао Илију Стојановића и да је чуо да је „нека Шиптарка натјерала његово дијете да себи ископа гроб и након тога га заклала“.

Тужилаштво БиХ терети Елфету Весели да је, као припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ, у другој половини јула или првој половини августа 1992. године убила дванаестогодишњег Слободана Стојановића у насељу Бајрићи-Ново Село, на подручју Каменице.

Према оптужници, она је на најсвирепији начин убила дјечака, тако што му је, док је био на бициклу, пришла са леђа и заклала га ножем.

У оптужници је наведено да је Сакиб Халиловић, који је био командант Диверзантског вода, знао да је његова подређена починила ово кривично дјело, али да није предузео неопходне мјере да буде кажњена.

Наставак суђења Халиловићу и Весели заказан је за четвртак, 28. децембар, у 13.00 часова, када ће Тужилаштво наставити са улагањем материјалних доказа.

Током рочишта 28. децембра, биће донесена одлука да ли ће посљедњи свједок Тужилаштва БиХ бити саслушан путем видео-линка или када буде посјетио БиХ у марту наредне године.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок видио да је Елфета Весли заклала дјечака | Јадовно 1941.

Заробљеници потврдили да је дјечака убила Елфета Весели …

Његово име jе Слободан Стоjановић… | Јадовно 1941.

Дјечаков отац рекао да је Слободана убила Албанка из Власенице
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top