Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Тривкановићи и мртви и нестали!

Датум објаве: четвртак, април 19, 2018
Величина слова: A- A+

Загребачки адвокат Лука Шушак заступа породицу браће Тривкановић, Зорана и Берислава из Сиска који се у Хрватској истовремено воде као нестали и као жртве припадника Збора народне гарде, упутио је писмо председници Хрватске Колинди Грабар – Китаровић како би искористила свој ауторитет и убрзала поступак пред Врховним судом Хрватске да се овај правни апсурд оконча.

Лука Шушак
Лука Шушак Фото: Политика

„Тражимо од Вас да предузмете радње да Врховни суд РХ изведе ревизију што пре како би се решила дилема јесу ли Тривкановић Зоран и Берислав убијени или нестали. То зависи од тога да ли ће Република Хрватска одустати од тражења несталих особа Зорана и Берислава Тривкановића од Републике Србије“, стоји у писму председници Хрватске.

Да подсетимо, према правоснажној пресуди Жупанијског суда у Осијеку из 2014. због ликвидације Зорана и Берислава Тривкановића, на 10 година робије осуђен је Владимир Миланковић, тадашњи командант полицијских снага на ширем подручју Сиска и Бановине.

Истовремено, имена Зорана и Берислава се наводе и у другом званичном документу. То је „Књига особа несталих на подручју Републике Хрватске“ из маја 2015. коју је издала Управа за заточене и нестале Министарства бранитеља.Реч је о догађају од 25. августа 1991. у Сиску.

Тада су у кућу Тривкановића упале зенге у црним униформама и наоружане до зуба. Претресле су све просторије, а затим претукле Зорана (24) и његову супругу Драгицу.

– Након тога су Зорана белим комбијем, у којем је било још седам припадника зенги, одвезли на простор којим је тада командовао Божо Будимир. Заједно са Зораном су из куће одвезли његовог брата Берислава (18) и њиховог оца Николу. Тело Николе избацила је Сава код села Гушће три дана касније. Из обдукцијског налаза произлази да се ради о насилној смрти устрелним ранама, што значи да су га убили припадници ЗНГ-а и полиције. И поред пресуде у Осијеку у којој су наведена имена и Николиних синова, преживели чланови породице Тривкановић су одбијени по захтеву за накнаду нематеријалне штете уз објашњење да се и даље воде као нестали. Очекујем од председнице Хрватске да убрза одлучивање Врховног суда коме смо упутили захтев за ревизију овакве пресуде – објаснио је адвокат Шушак.

Позив на разум

У писму Лука Шушак истиче да не очекује да се председница Хрватске меша у рад правосуђа, већ да предузме мере у складу са чланом 6. Конвенције за заштиту људских права и темељних слобода.
„Предузмите мере да се предмет ревизије реши у разумном року, те да се евентуално коригује тражење споменутих несталих особа од Републике Србије“, стоји у писму.

Аутор: Ђ. Баровић

Извор: Вести онлине

Везане вијести:

Убиле га зенге, а траже га у Србији

Ликвидације Срба у Сиску – Држава се труди избјећи плаћање накнаде штете

Заборављени злочин „Вукова“ из Сиска

Крвави „Славонски Наполеон“
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top