Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Шушњар 1941.

Датум објаве: субота, октобар 24, 2015
Објављено у Књиге и фељтони
Величина слова: A- A+
Шушњар 1941.
Шушњар 1941.

Зборник саопштења, свjедочења и докумената

Оштра Лука, 2008.

English

Зборник jе доступан у формату Acrobat PDF:

У Оштроj Луци jе 1. августа 2008, тачно шездесет седам година након стравичног илинданског усташког покоља у коме jе између 7.000 и 10.000 Срба и Јевjера тадашњег среза Сански Мост (тачан броj jош ниjе утврђен, али се треба надати да ће то бити учињено у догледно вриjеме) звjерски убиjено само зато што су припадали другоj вjери и другоj нациjи, одржан округли сто „Шушњар 1941.“

Организатори округлог стола били су општина Оштра Лука и Удружење расељених Сањана „Санска огњишта“ са сjедиштем у Бањоj Луци, а организациони одбор сачињавали су: Дрена Куриџа (предсjедник), Чедо Маjкић (замjеник предсjедника), проф. др Владимир Лукић, мр Драган Давидовић, Милорад Јањетовић, Радован Креjић, Дуjо Миланко, Михаjло Орловић, Ђуро Ћопић и Гоjко Чичић. У раду округлог стола, на коме jе поднесено више од тридесет саопштења и свjедочења, учествовало jе око четрдесет историчара, друштвенополитичких радника, свjедока страдања, књижевника, публициста, новинара и представника удружења и институциjа коjе теже да се спозна истина о страдањима недужног становништва у Другом свjетском и другим ослободилачким ратовима и брину о очувању успомена на њих.

Округли сто, коjи jе водио књижевник Ранко Павловић, отпочео jе књижевник Боро Капетановић казивањем своjе потресне пjесме о страдању на Шушњару, а послиjе тога услиjедила jе молитва протоjереjа ставрофора Петра Миловца и рабина Јосефа Атиjаса жртвама Шушњара. Они су уjедно благословили оваj скуп. Након што су гости поздравили скуп и пожељели му успjех, подношени су реферати и изношена свjедочења, а на краjу су, послиjе дискусиjе, jедногласно усвоjени закључци, међу коjима jе jедан од наjзначаjниjих да се слични скупови одржаваjу и убудуће, jер jе то jедан од наjбољих начина да истина о страдању коначно изрони из заборава, у коjи jе децениjама потискивана.

Саопштењима поднесеним на округлом столу и свjедочењима оних коjи су избjегли усташкоj ками и маљу, у овом зборнику додани су реферати и свjедочења оних коjи нису били у прилици, због болести или из других разлога, да присуствуjу скупу у Оштроj Луци. Потресна свjедочења оних коjи су случаjно преживjели крвави усташки пир на Шушњару, забиљежио jе публициста и књижевник Михаjло Орловић.

Оваj зборник обjављуjе се на српском и енглеском jезику, jер су организатори округлог стола „Шушњар 1941.“ увjерени да jе то jедан од начина да истина о страдању српског народа продре и у свjетску jавност.

Preuzmite Adobe Reader Adobe Reader je dostupan za besplatan download.Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top