fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВУЛИН СУТРА НА ПАРАСТОСУ СТРАДАЛИМ ПОДРИЊСКИМ СРБИМА

Александар Вулин

Александар Вулин

Министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Србиjе Александар Вулин присуствоваће сутра парастосу убиjеним и погинулим Србима средњег Подриња у цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу и у име Владе Србиjе положити виjенац на Спомен-крсту, саопштено jе из Владе.

У саопштењу се подсjећа да jе на подручjу Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака током одбрамбено-отаџбинског рата страдало наjмање 2.370 особа српске националности, док jе на ширем подручjу средњег Подриња и Бирча страдало око 3.500 Срба.

Наведено jе да jе током ратних деjстава без jедног или оба родитеља остало око 800 дjеце, а око 5.400 породица без покретне и непокретне имовине и да су напади углавном извођени на значаjне православне празнике: Божић, Српску нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан и Никољдан.

У саопштењу jе прецизирано да jе само од маjа до децембра 1992. године у нападима муслиманских снага уништено и разорено на десетине српских села и на наjбруталниjи начин убиjено стотине српских цивила у Сребреници, Братунцу и Скеланима.

„У том периоду jе само на подручjу Сребренице нападнуто 21 село у коjима jе убиjено више од 400 српских цивила, а у нападу на 22 српска села општине Братунац убиjено jе наjмање 560 српских цивила“, наведено jе у саопштењу.

На Петровдан 1992. године муслиманске снаге под командом Насера Орића упале су у више српских села пљачкаjући их и палећи, а у селима Залазjе, Биљача, Сасе и Загони убили су и измасакрирали 69 српских цивила.

На овим просторима у протеклом рату припадници такозване Армиjе БиХ извршили су наjвећи злочин над цивилним српским становништвом, и то у вриjеме када jе Сребреница била заштићена и демилитаризована зона Организациjе Уjедињених нациjа, наглашава се у саопштењу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Вулин: Усташки дефиле у Јадовну без осуде! – Jadovno 1941.

Викар усташа – Jadovno 1941.

ВУЛИН: СТЕПИНАЦ ЈЕ БИО УСТАШКИ ВИКАР

Подриње – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: