СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ФАКОВИЋА

У цркви Светог апостола Томе у Факовићима код Братунца данас је служен парастос за 25 српских цивила и војника из овог села на обали Дрине које су убили припадници муслиманских снага из Сребренице и сусједних села 5. октобра 1992. године.

 

Сродници жртава окадили су хумке, прислужили свијеће и положили цвијеће на гробљима у Бајиној Башти и Братунцу, гдје је сахрањена већина мјештана који су убијени на данашњи дан прије 23 године у овом селу јер због борбених дејстава нису могли бити сахрањени у сеоском гробљу. 

 

У Факовићима је током посљедњег рата опљачкано и попаљено око 200 српских кућа. 

 

На овај начин обиљежене су 23 године од страдања српских цивила и војника у Факовићима гдје још нису обновљене све српске куће које су тога дана попаљене и уништене. 

 

Петог октобра 1992. године муслиманске снаге из Сребренице и оближњих села, након јутарњег напада на село Магашиће сјеверозападно од Братунца, тежиште напада усмјериле су на други крај братуначке општине, према српском селу Факовићи, гдје су извршиле упад убијајући све што су стигле. 

 

За разлику од осталих села у која су упадали у рану зору, непријатељи су промијенили тактику у Факовићима и напад извели у подне, када се догодио масакр и спаљени заробљени и убијени мјештани. 

 

Тиме је настављено етничко чишћење српског становништва са простора средњег Подриња започето у априлу те године и настављено наредних мјесеци прогоном, убиствима и пљачком свега што је српско у братуначкој и сребреничкој општини. 

 

Након Магашића, Загона, Лознице, Гнионе, Осретка, Вијогора, Ратковића, Брежана, Залазја, Саса, Крњића и многих српских заселака у братуначкој и сребреничкој општини муслиманске снаге су се спустиле до Факовића како би изашле на Дрину, потпуно уништиле српски народ и имовину одсијецајући Братунац и Скелане од осталих дијелова Републике Српске. 

 

Убијено је 25 мјештана од којих је већина запаљена и масакрирана. Најстарија жртва био је осамдесетдвогодишњи Данило Ђурић чији посмртни остаци још нису пронађени. 

 

Становништво је спас нашло повлачећи се према Дрини и сусједној Србији. 

 

Као и приликом претходних упада и покоља у српским селима, припадници муслиманских оружаних снага након убијања мјештана, опљачкали су покретну и попалили непокретну српску имовину у Факовићима. 

 

За злочин над српским цивилима у Факовићима као ни за остале бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу још нико није одговарао.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ФАКОВИЋИ, ПАРАСТОС УБИЈЕНИМ СРБИМА - Jadovno 1941.

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 25 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ФАКОВИЋА ...

О ПАКЛУ СТРАДАЊА: Кроз српска села сребреничког краја ...

Подриње - Jadovno 1941.