fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАУЧНИ СКУП ПОСВЕЋЕН ИСТИНИ О СРЕБРЕНИЧКИМ ДОГАЂАЈИМА

Проф. др Вељко Ђурић Мишина Вршилац дужности директора Музеjа жртава геноцида, Београд

Проф. др Вељко Ђурић Мишина Вршилац дужности директора
Музеjа жртава геноцида, Београд

Музеj жртава геноцида у Београду и Фонд стратешке културе организоваће у суботу, 4. jула, у Београду конференциjу „Сребреница 1995-2015: чињенице, недоумице, пропаганда“ ради утврђивања пуне истине и чињеница о догађаjима у Сребреници, мимо медиjског, регионалног или локалног контекста.

Циљ конференциjе, коjа ће окупити стручњаке из области одбране, историjе, безбjедности, новинарства и религиjе, jесте да се укаже и на српске жртве у сребреничком краjу, као и на то да ниjе било геноцида над муслиманима, саопштили су организатори.

Вршилац дужности директора Музеjа жртава геноцида Вељко Ђурић рекао jе данас на конференциjи за новинаре да, уколико се неко пита откуд Музеj у организациjи оваквог догађаjа, одговор лежи у његовим законским овлашћењима и праву да утврђуjе истину о страдању српског и несрпског становништва и у сукобима на простору бивше Југославиjе.

„Ако говоримо о геноциду, онда можемо говорити о збрисаним српским селима и геноциду над Србима у сребреничком краjу“, истакао jе Ђурић.

Александар Павић, представник Фонда стратешке културе у Србиjи, коjи jе дио московског института „Ломоносов“, истакао jе да jе неопходна пуна истина о Сребреници, без „медиjских дискурса“.

Павић jе навео да jе позив за учешће на скупу упућен и поjединим представницима „друге стране“, међу муслиманима, али да нико ниjе потврдио учешће.

Студент треће године београдског Правног факултета Марко Шукало, jедан од 2.000 студената потписника петициjе коjом су позвали предсjедника Србиjе Томислава Николића и премиjера Александра Вучића да не присуствуjу обиљежавању годишњице догађаjа у Сребреници, истакао jе да би одласком на комеморациjу наjвиши државни званичници прећутно „признали да су Срби геноцидан народ, у рангу са Ниjемцима или Турцима“.

„Геноцид подразумева неселективно убиjање, а српска воjска ниjе убиjала жене, децу или старце“, рекао jе Шукало.

Он jе истакао да ниjе циљ негирати злочин, него да се не смиjе дозволити да Срби у Европу уђу као геноцидан народ.

Конференциjа „Сребреница 1995-2015“ биће одржана 4. jула у београдском хотелу „Лаjф дизаjн“ са почетком у 10.30 часова.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Сребреница, резолуциjа, сврха – Jadovno 1941.

У СУСРЕТ ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИЦИ СРЕБРЕНИЦЕ – Jadovno …

ЗАХТЈЕВ УН ДА ПРОГЛАСЕ ДАН ГЕНОЦИДА У СРЕБРЕНИЦИ …

Подриње – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: