Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Србе у „Олуји“ су убили без казне

Датум објаве: четвртак, новембар 30, 2017
Величина слова: A- A+

Процес против Готовине оголео дупле аршине Хага. Фила: Ту је било много више доказа за УЗП

Последње две одлуке Хашког трибунала, у само седам дана, бациле су другачије светло на сукобе из деведесетих година и улогу Србије и Хрватске у њима. На ово указују правни стручњаци, по којима ће пресуда Трибунала руководству босанских Хрвата бити тег око врата Загребу, јер је потврђено да је део некадашњег политичког врха, са Фрањом Туђманом био део удруженог злочиначког подухвата, док је одлука у случају генерала Ратка Младића од прошле среде недвосмислено изоставила државно руководство Србије из УЗП.

Адвокат Тома Фила каже, за „Новости“, да је после ових пресуда јасно да су Србија и њено руководство на челу са Слободаном Милошевићем ослобођени од учешћа у УЗП, а да је Хрватска помагала Херцег-Босну у заузимању градова у западној Херцеговини.

– Не само да је утврђено да Србија ни на који начин није утицала на дејства на територији БиХ, већ то важи и за Аркана, Шешеља и неке добровољце. Овде је питање зашто mуслимани из БиХ до сада нису тужили Хрватску за накнаду штете и да ли ће то да ураде после пресуде, мада не верујем да ће до тога доћи.

С обзиром на раније ослобађајуће пресуде Трибунала хрватским генералима за „Олују“ као УЗП, Фила закључује да то значи „да је убијање Срба дозвољено, док убијање mуслимана није“.

Председник Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац каже за наш лист да ће оно што се у среду чуло од судија, свакао наметнутни другачији угао гледања на ратове који су вођени, али да остају многе нелогичности. Као пример наводи то што су хрватски генерали Готовина и Маркач другостепеном пресудом ослобођени кривице за учешће у УЗП у акцији „Олуја“ док је сада у случају „Прлић и други“ утврђено да је УЗП постојао.

– Пре би се могло закључити да је УЗП био у Хрватској и чак је било више доказа за то, него за дејства на подручју БиХ. Зато су судије Ађијус и Покар говорили да је поништавање пресуде Готовини и Маркачу гротескно – присећа се Штрбац.

Као једну од могућих последица најновије хашке одлуке, он предвиђа да mуслимани сада могу да је употребе против свих припадника ХВО.

ПОЉУЉАН ДОМОВИНСКИ РАТ

Иако су оптуженим Хрватима у среду изречене индивидуалне осуде, по оцени Штрпца, утврђивање УЗП подразумева и одговорност Туђмана, Шушка и Бобетка. Тиме је, како сматра, пољуљано гледиште Хрвата на њихову нову државу, за које увек везују домовински рат, а сада имају пресуду по којој су били агресори на другу земљу.

Аутор: Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Усвајање закона имало би велике посљедице по Србе | Јадовно …

Историјски преокрет у финалу Хага: Туђман једини агресор у …

Енглеска правна флоскула против Срба | Јадовно 1941.
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top