Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Скривена историја тајног нацистичког града у Њујорку

Датум објаве: понедељак, јун 25, 2018
Величина слова: A- A+

Сваки добар студент Америчке историје зна да је пре Другог Светског рата у Сједињеним Америчким Државама био алармантно велики број нацистичких и фашистичких симпатизера. Али шире није позната прича о групама као што су  German-American Bund (Немачко-Амерички Појас ) које су заправо основале про нацистичка насеља у Америци. У Yaphank, Long Island, једна таква заједница је служила као уточиште Нацистичким-симпатизерима.

Овде је  тајни Нацистички град у Њујорку

Немачко-Амерички Појас – („Субверзивна организација „значи свака корпорација, друштво, удружење, група, камп, орган или организација која заступа или практикује дужност или неопходност спровођења, одузимања или обарања Владе Сједињених Америчких Држава итд…).

Насеље Лонг Ајленд – The Long Island settlement – има своје корене од 1930-те године  међу расистима растућег белог покрета, који је обузео и освојио њихове симпатије у неким заједницама. Немачко-Амерички Појас – The German-American Bund, је таква највећа група, која ће приказати мешавину америчког патриотизма и нацистичке идеологије. Група је организовала маршеве и скупове у циљу промовисања идеје да Европски фашизам и Америчка демократија могу да коегзистирају, све док су обе  Аријевске културе.

Насеље Немачко-Америчке Лиге

Изданак Немачко-Америчког Бунда – the German-American Bund, the German-American Settlement League – и Лиге Немачко-Америчких насеља захтевали су  да своје идеале  искажу у пракси и форми, облику заједнице. У Yaphank, Long Island, група је добила одобрење од града Brookhaven да се успостави град у 1936-те године,  користећи средства из Немачко – Америчког Бунда – the German-American Bund.

Камп Sigfried
Камп Sigfried

У плановима је било и укључено стварање Кампа Sigfried, који ће бити домаћин Аријевских породица основан по принципу: Изолованих логора за исте и  састављен по принципу про-Нацистичких демонстрација.

Нацистичка одећа
Нацистичка одећа

Становници који су се преселили у Yaphank су морали да буду Аријевског или Немачког порекла. Они су обично бирали да носе и буду обучени у нацистичким униформама и другој фашистичкој одећи. Многи чланови су веровали да је успостављање Немачке заједнице био први корак који води Америку ка фашистичкој будућности.

Отворена подршка Нацистима
Отворена подршка Нацистима

Нацистички симблизам је уграђен у многе аспекте заједнице, са кукастим крстовима видљивим у окружењу, и исто тако велики број улица је назван по Нацистичким лидерима, вођама, као што су Адолф хитлер и Јозеф Гебелс.

Тренинг у Кампу
Тренинг у Кампу

Током лета породице које живе у заједници би слале своју децу у логор, камп, како би деца усвојила Нацистичку идеологију. Сличан је био и програм Хитлерове омладине у Немачкој, обука, пушке и лов су били део активности при обуци, у инструкције је чак било укључено и предавања о еугеници. Група је планирала да путује  у Немачку, укључујући и посету Олимпијским играма у Берлину 1936-те године.

Други Светски рат и опадање популарности
Други Светски рат и опадање популарности

Када је почео Други светски рат, опала је и отворена подршка за нацизам и фашизам, постали су непопуларни, као и групе попут Немачко-Америчке Бунд групе (German-American Bund). На крају група више није могла да обезбеди средства те су камп  Siegfried из тог разлога били приморани да затворе. После рата, Лига Немачко-Америчког Насеља је обрисала велики део своје нацистичке иконографије од својих службених назива и имена улица.

Тензије са ФБИ
Тензије са ФБИ

Немачко-Амерички Бунд – The German-American Bund и насеље у Yaphank су били под будним надзором ФБИ, а падом Хитлера одузет им је већи део земљишта од стране Владе.

Санирање земљишта
Санирање земљишта

Након правног натезања, спорења, група је успела да поврати земљу и успостави колективно власништво над имовином заједнице. Током деценија, Yaphank’s пронацистичка прошлост је избледела из сећања, али German-American Settlement League (Немачко-Америчка Лига Поравнања) је остала под контролом заједнице.

Забране и модерне потешкоће и проблеми

Уз тамну страну историје града која је већином сакривена, многи становници данас не знају да про-Нацистичка заједница одржава власт над једним делом њихових кућа. Тачније: Док они покушавају да продају своје куће, велики део имовине је и даље правно везан конвенцијама и подзаконским актима који им забрањују да продају не-Аријевцима, барем на папиру. Становници су ограничени у трговини некретнинама под изговором да крше закон  о становању.

Извор: ВИДОВДАН
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top