СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ БОРЦЕ

Полагање вијенаца на војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу

Полагање вијенаца на војничком спомен гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу

У манастиру Светог Великомученика Георгија на Равној Романији код Сокоца данас је служен парастос за 4.000 припадника Војске Републике Српске који су погинули за одбрану Сарајевско-романијске регије, а чија су имена уписана на унутрашњим зидовима овог храма.

Парастос је, поводом 20 година од одбране Сарајевско-романијске регије у одбрамбено-отаџбинском рату, служило локално свештенство.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је 16. јун 1995. године дан када су готово све линије српске војске биле пробијене, те учињени надљудски напори, захваљујући којим су врло брзо враћени сви положаји.

"То је био само један од крвавих дана на сарајевско-романијском ратишту. Непријатељ је током цијелог рата изводио офанзивна дејства да би и оно мало Срба што је остало било протјерано из Сарајева", рекао је Савчић.

Он је навео да се Сарајевско-романијски корпус Војске Републике Српске током готово цијелог рата налазио у незахвалном оперативном распореду - против себе је само од снага муслиманске војске Првог корпуса имао три дивизије, и то Дванаесту у Сарајеву, Четрнаесту на Трескавици и Шеснаесту на Нишићима.

Према Савчићевим ријечима, Сарајевско-романијски корпус био је изложен нападима Трећег муслиманског корпуса, дијеловима снага Другог муслиманског корпуса и 81. дивизије из Горажда.

"Када се сада погледа, на који начин је одбрањена свака стопа српске земље, можемо бити поносни на наше саборце и на овај корпус. Као да је сваки борац и официр овог корпуса имао у виду ријечи нашег Светог кнеза Лазара - да није важно каква је сила испред нас, већ какве светиње бранимо. Руковођени тиме, српски борци су имали снаге да се супротставе далеко моћнијем непријатељу и да одбране вијековна српска огњишта", истакао је Савчић.

Нажалост, указао је Савчић, многи борци су након рата наставили борбу за правду, истину и доказивање сопствене невиности.

"У тој борби већином су били усамљени. Та борба се и даље води јер је у прошлој години ухапшено 117 Срба према налозима Суда и Тужилаштва БиХ. Видите какво је реаговање на хапшење муслиманског ратног команданта у Сребреници Насера Орића, гдје се потеже прича да је њему једном суђено, али не за ова дјела која му се сада приписују. Постоје чврсти свједоци да је заклао на лицу мјеста судију Слободана Илића", рекао је Савчић.

Према Савчићевим ријечима, Претресно вијеће Хашког трибунала одобрило је да Орићу може бити суђено за кривична дјела за која то није учињено у Хагу.

Када је ријеч о проблемима борачких категорија, Савчић је навео да се они, између осталог, односе на запошљавање дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца.

Савчић је позвао на досљедно поштивање закона о правима бораца у Републици Српској и изразио наду да ће бити побољшан положај борачких категорија.

Претходно је јутрос на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу служен помен и положени вијенци испред централног крста у оквиру обиљежавања 20 година од одбране Сарајевско-романијске регије, за коју је погинуло 4.000 припадника Војске Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОДБРАНЕ САРАЈЕВСКО-РОМАНИЈСКЕ РЕГИЈЕ

ПОМЕН ПОГИНУЛИМА СА ПОДРУЧЈА САРАЈЕВСКЕ РЕГИЈЕ ...

Обиљежавање дана одбране Илиџе - Jadovno 1941.

Сарајево - Романија - Jadovno 1941.