Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Резервисти су само одговорили на ватру

Датум објаве: понедељак, децембар 11, 2017
Величина слова: A- A+

Борци траже од Владе да реагује на поратну пропаганду у корист Хрватске. Радан Николић: Требињска бригада је реаговала на гранатирање

Радан Николић, председник Удружења бораца
Радан Николић, председник
Удружења бораца

Брутална дискриминација нашег удружења од стране Владе Црне Горе и медијска блокада од стране управо оних медија који годинама оптужују Црну Гору и црногорске резервисте за тзв. агресију на Дубровник и бомбардовање Старог града, јасно указују о заробљеној истини у амбијенту диктатуре и политичког и материјалног профитерства, чије се последице недужнима обијају о главу. Ову поруку кабинету Душка Марковића послао је Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. године Црне Горе, а поводом оптужби да су црногорски војници и резервисти као припадници ЈНА били агресори на Дубровник и друга ратишта у бившој Југославији.

Николић подсећа да су пре 26 година (6. 12. 1991) у борбама припадника Трећег батаљона Требињске бригаде с хрватском паравојском око утврђења Империјал на Срђу погинули војници ЈНА: Јожеф Месарош, Мађар из Суботице, Салајдин Ризвани, Албанац из Тетова, Нинослав Благојевић, Србин из Пирота, Божо Дивљан, Србин из Гацка, и Миослав Тасовац, Србин из Требиња.

– На погибију ових војника, који су се у Требињској бригади нашли приликом служења војног рока, утицао је изостанак јаче артиљеријске подршке њиховој јединици, који је од стране командног кадра био договорен претходног дана. Подсећам да је тога дана положај Трећег батаљона Требињске бригаде гранатиран из утврђења Империјал на Срђу и ширег подручја Дубровника, укључујући и зидине Старог града. Одговарајући на ватру, припадници Требињске бригаде су дејствовали по циљевима с којих су гранатирани, при чему је више граната пало и на дубровачки Стари град под заштитом Унеска. Тај догађај, који суштински није истражен, мада је био предмет расправе на суђењу официрима ЈНА у Хашком трибуналу, определио је да Хрватска добије пропагандни рат против ЈНА – оцењује Николић.

Уз клањање сенима поменутих бораца ЈНА који су погинули на дан бомбардовања Старог града, из Удружења су упутили јавни позив да се овај догађај, због оптужби на рачун црногорских резервиста и Црне Горе, коначно јавно расправи и да Влада Црне Горе реагује на ратно-поратну пропаганду у Црној Гори у корист Хрватске, која не одговара истини, а на штету је Црне Горе и правичног разграничења са Хрватском на Превлаци. Бомбардовање дубровачког Старог града је режирани инцидент хрватске стране и страних служби.

Удружење бораца ратова од 1990. године Црне Горе дошло је до документације која упућује на основану сумњу да је бомбардовање дубровачког Старог града 6. 12. 1991. године режирани инцидент у коме су, поред хрватске стране, учествовале стране обавештајне службе које су на платном списку имале и поједине официре ЈНА.

– У прилог томе говори и прећуткивање имена погинулих војника ЈНА на дан инцидента на Срђу и чињенице да су Стари град 1991. године хрватске паравојне формације користиле као војничко ратно гнездо, а јединице ЈНА имале стриктно наређење да ни под којим условима не одговарају на ватрене провокације из Старог града и његове непосредне околине – наглашава Николић.

Аутор: В. К.

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

ЦГ: Хрватима за ратну одштету 1,3 милиона € | Јадовно 1941.

Паравојне јединице Хрватске напале су ЈНА 1. октобра 1991 …

Не броје се наше жртве на дубровачком ратишту! | Јадовно 1941.

Прије 26 година на Срђу страдали припадници Требињске бригаде
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top