Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Реаговање Међународне Комисије за истину о Јасеновцу

Датум објаве: недеља, септембар 20, 2015
Објављено у Јасеновац
Величина слова: A- A+

Епископ Јован Ћулибрк

Епископ Јован Ћулибрк

Епископ Јован Ћулибрк jе провео преко 10 година у Израелу, али никоме ниjе jасно шта jе тамо радио и чиме се бавио

У организациjи епархиjе Пакрачко-Јасеновачке СПЦ, Епископ Пакрачко-Славонски г. Јован Ћулибрк jе организовао некакву назови међународну конференциjу коjа jе почела са радом 12. септембра, па одложена за 14. септембар 2015. год. Ниjедан стручњак из света, коjи се налази на листи Републике Хрватске као непожељан, ниjе могао да учествуjе у раду ове конференциjе.

Организатор ниjе позвао ни Међународну комисиjу за истину о Јасеновцу, ни Удружење Јасеновац-Доња Градина из Бања Луке итд. На саjту Одбора за Јасеновац СПЦ jе обjављено да ће на конференциjи говорити следећи стручњци из иностранства: Кирил Феферман, стручњак за холокауст Јевреjа из Москве, архимандрит Хусиг Мардиросиан, стручњак за турски геноцид над Јерменима у Првом светском рату, Томазо Делера, политички филозоф из Италиjе, а нема ниjедног стручњака за Јасеновац из САД (као Проф W.Shiler, проф.P.Mojezs и др.), или из Руске федерациjе (нпр. Академик Јелена Гускова, П.Тиомиров, О.Четверникова, Ана Филимонова и др.). Нису позвани ни стручњаци из других држава. Наведено jе да се међу учесницима налазе архитекта Предраг Ристић из Београда, Олег Солдат и проф. Жарко Видовић. Па каква jе то „Међународна конференциjа“? Очигледно jе да оваква конференциjа треба да послужи епископу г.Јовану Ћулибрку да негира налазе 6 Међународних конференциjа за истину о Јасеновцу одржаних у Њуjоку, Јерусалиму и Бања Луци, као и за негирање страхота хрватског геноцида над Србима, Јевреjима и Ромима у НДХ. Овим поступком организатор конференциjе се показао као гласноговорник Бискупске конференциjе римокатоличке „цркве“ Хрватске.

Незамисливи су поступци и jавне изjаве епископа Пакрачко-Славонског СПЦ г.Јована Ћулибрка путем коjих се ставио на страну неоусташа у Хрватскоj, Бискупске римокатоличке конференциjе и оних коjи jавно на скуповима у Хрватскоj громогласно вичу: „Србе на врбе“, „Уби Србина“, „Босанце у ланце“ и сл. Обjашњење за овакво понашање г.Јована Ћулибрка налазимо у његовом понашању у прошлости. Узмимо за пример да jе он боравио у Израелу преко десет година, наводно пишући некакву магистратуру за коjу jе и лошиjем студенту потребно наjвише две године. Сада се г.Ћулибрк представља као стручњак за холокауст Јевреjа. Никоме ниjе jасно шта jе он у ствари радио преко десет година у Израелу и чиме се бавио. Знамо да jе jедно време имао стипендиjе Републике Србиjе и да jе истовремено тражио да му и Република Српска да стипендиjу.

Исто времно jе добиjао и помоћ од наших исељеника у САД. Када jе пре петнестак година обjављен Зборник радова и реферата са Прве Међународне конференциjе о Јасеновцу, одржане у Њуjорку, ставио се на страну злогласног Бариjа Литучиjа, коjи jе путем суда у САД успео да се забрани та књига са сведочењима броjних преживелих жртава Јасеновца, и да се та књига повуче из библиотека у САД и уништи. Међународна комисиjа за истину о Јасеновцу jе поново одштампала ту књигу, а текст jе обjављен и на саjту комисиjе. Професор Бернард Клаjн из Њуjорка jе одмах одпустио Бариjа Литучиjа из свог института, а Јован Ћулибрк jе наставио да сарађуjе са њим, да о његовом трошку борави у САД итд. Као координатор Одбора за Јасеновац никада ниjе ни покушао да се истина о Јасеновачком систему хрватских логора за истребљење Срба, Јевреjа и Рома чуjе jавности. Никада ниjе сарађивао са Међународном комисиjом за истину о Јасеновцу. Произлази да му jе Јасеновац служио искључиво за прибављање личне користи. Искористио jе своjе способности да се СПЦ наметне као Председник Одбора за Јасеновац, да постане Председник управног одбора Музеjа геноцида у Београду, да се наметне одбору за уређење музеjа холокауста на Старом саjмишту у Београду итд. Краjњи му jе циљ да ускоро издеjствуjе смењивање садашњег епископа Бањалучке епархиjе и да постане епископ у Бања Луци да би могао да се бори да се истина о Јасеновцу прикриjе. Време ће показати да ли ће успети у томе.

Међународна комисиjа за истину о Јасеновцу,

 Лондон, Велика Британиjа

Везане виjести: 

Отворено писмо Његовом Преосвештенству епископу славонском г. Јовану

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Папа лови српске душе

Писмо Епископу славонском Јовану Ћулибрку поводом Дана …

Владика Јован и министар Вулин на Јадовну 29. jуна 2014. у …

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагаjте …

Реаговање Међународне комисиjе за истину о Јасеновцу на …

VLADIKA JOVAN ĆULIBRK PORUČIO SRBIMA ‘Svi ćemo …

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top