Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Ратни инвалиди вратили помагала

Датум објаве: понедељак, јун 19, 2017
Објављено у Остало
Величина слова: A- A+

Ратни војни инвалиди и ампутирци данас су испред зграде Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ у Бањалуци вратили ортопедска и медицинска помагала, изражавајући незадовољство због процедура за набавку помагала и права на бањско лијечење.

Предсједник Одбора ратних-војних инвалида /РВИ/ Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Војин Гушић рекао је да РВИ траже поједностављење процедура за добијање ортопедских помагала, односно да добију новчана средства за њихову набавку, те да ампутирци и параплегичари добију право да сваке године могу користити бањску рехабилитацију.

Он је рекао да у Републици Српској има око 1.400 инвалида са тјелесним оштећењима, те да је од рата до данас од посљедица рањавања умрло око 8.000 РВИ, међу којима је велики број ампутираца и параплегичара.

„Наше здравствено стање сваким даном се погоршава како старимо и због тога нам је потребна рехабилитација да бисмо ходали квалитетније“, истакао је Гушић.

Он је рекао да РВИ до јесени желе измјене и ступање на снагу новог правилника о набавци ортопедских помагала.

Представник Организације ампутираца „УДАС“ Бањалука Синиша Тодоровић рекао је новинарима да су РВИ суочени са веома сложеном процедурма набавке ортопедских и медицинских помагала, која траје од три мјесеца до пола године.

„Тражимо да нам се обезбиједи годишња рехабилитација, јер смо имали случајеве да породични љекар пошаље ампутирца у бању након чега Фонд пошаље рачун породичном љекару да се бања плати“, навео је Тодоровић.

Он је рекао да РВИ траже да имају новчано право на набавку ортопедских и медицинских помагала, јер на тај начин имају прилику за слободан избор квалитета помагала.

Представник Удружења РВИ „Сланкаменац“ Милован Марковић рекао је новинарима да је крајње неприхватљиво да су РВИ у данашње вријеме суочени са великим процедурама набавка помагала.

„Процедуре које ми пролазимо и понижавања која доживљавамо од администрације су невиђена. Лично ћу истрајати у борби, јер имам право на нова ортопедска колица. Желим сваких 10 година да добијем болеснички кревет и хоћу да умрем достојанствено“, поручио је Марковић.

Надлежни у Републици Српској (РС) прихватили су данас захтјеве незадовољних ратних војних инвалида (РВИ) и ампутираца, који су данас испред зграде Фонда здравственог осигурања РС-а (ФЗО) оставили ортопедска и медицинска помагала, у знак протеста због сложених процедура њихове набавке.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић потврдио је да ће РВИ добити новац за набавку ортопедских помагала у њиховој вриједности од ресорног министарства, умјесто путем Фонда здравственог осигурања, како је то досад рађено.

Он је, након састанка с предстваницима РВИ и ампутираца, истакао да ће надлежна министарства и Фонд здравственог осигурања РС-а координирано радити да би што прије упутили у процедуру измјене чланова закона који ово дефинишу.

Директор Фонда здравственог осигурања РС-а Дејан Кустурић је потврдио да ће Фонд здравственог осигурања РС-а у наредних мјесец дана измијенити правилник о бањском лијечењу да би она права која имају ратни војни инвалиди приоритетно била и ријешена.

Казао је да су захтјеви РВИ оправдани, али да постоје рокови за њихово рјешавање.

Извор: Агенције
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top