fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Veliki rat 1914. -1918. – poruke čovečanstvu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/cer-bitka.jpg

Povodom 100-te godišnjice od početka Prvog svetskog rata, Beograd je ove sedmice domaćin više međunarodnih događanja i aktivnosti. U okviru šireg programa obeležavanja ove godišnjice i odavanja pošte herojima i velikim ljudskim žrtvama, sutra (utorak, 16.septembar)  u Ruskom domu se održava «Srpsko – ruski naučni okrugli sto o Prvom svetskom ratu».  Međunarodna Konferencija pod naslovom „Veliki rat i aktuelne poruke čovečanstvu“ počinje u sredu, 17. i završava se usvajanjem posebne deklaracije u četvrtak, 18. septembra, u beogradskom Sava Centru.

Organizatori ovih skupova su Beogradski forum za svet ravnopravnih i dve ruske društvene organizacije  – „Centar nacionalne slave“ i „Fond Svetog Andreja Prvozvanog“.

Tema Prvog svetskog rata, poznatog i kao Veliki rat, biće razmotrena sa geopolitičkog, civilizacijskog, sistemskog i projektnog aspekta. U radu Konferencije uzeće učešće prominentni naučnici, istoričari, vojni stručnjaci, dipolomate i javne ličnosti iz Srbije, Rusije, Republike Srpske, Crne Gore, Francuske, Velike Britanije, SAD, Grčke, Belgije, Poljske, Italije, Kipra, Nemačke, Austrije, Indije, Češke i drugih zemalja. Očekuje se da će na Konferenciji, pored drugih učesnika iz inostranstva, govoriti Vladimir I. Jakunjin, predsednik Upravnih saveta ruskih organizatora, osnivač i predsednik Svetskog društvenog foruma „Dijalog civilizacija“ i predsednik Ruskih železnica, zamenik ruskog Ministra inostranih poslova Aleksej J. Meškov, zatim, Klaus Vaclav, raniji predsednik Češke, Valter Švimer, raniji generalni sekretar Saveta Evrope i drugi.

Tokom svečanih manifestacija posvećenih obeležavanju 100-te godišnjice od početka Prvog svetskog rata, u okviru Dobrotvornog programa „Veliki rat u istorijskom pamćenju generacija“, 18. septembra 2014. održaće se svečano otvaranje i osvećenje spomenika na Kalemegdanu,  u čast srpskih i ruskih vojnika i oficira palih u odbrani Beograda u Prvom svetskom ratu. Organizatori i učesnici Konferencije položiće vence ne Ruskom Nekropolju, na Novom groblju i pred spomenik deci žrtvama agresije NATO u Tašmajdanskom parku.

Veliki memorijalni koncert srpskih i ruskih umetnika, u režiji Ivane Žigon, glumice Narodnog pozorišta, održaće se 17. septembra 2014. uveče, u Velikoj dvorani Sava Centra.
Beogradski forum, za svet ravnopravnih
Beograd, 15. septembar 2014.

 

Vezane vijesti:

Na Tekerišu, 100 godina kasnije

Đački veleizdajnički proces

Berlinska režija i bečka produkcija za veliku tragediju dvadesetog veka

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: