fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

IZLOŽBA POSVEĆENA SRPSKIM DOBROVOLjCIMA

U Foči otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata

U Foči otvorena izložba fotografija iz Prvog svjetskog rata


U galeriji Muzeja Stare Hercegovine u Foči postavljena je izložba fotografija i skica iz Prvog svjetskog rata pod nazivom „Nemojte nas zaboraviti“ Narodnog muzeja iz Šapca, koja je posvećena srpskim dobrovoljcima.

Izložba je prošle godine, povodom 100 godina od početka Velikog rata, priređena u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u Beogradu, a ove godine postavljena je u gradovima u Republici Srpskoj.

Na 59 fotografija i skica prvog ratnog fotoreportera Vrhovne komande srpske vojske, rođenog Šapčanina Riste Marjanovića i ratnog slikara Prve srpske armije Vase Eškićevića, predstavljeni su besmisao rata i herojska borba srpskog naroda – od stradanja Mačve, preko Cerske i Kolubarske bitke, prelaska Albanije, do Krfa, Solunskog fronta i oslobođenja zemlje.

Autor izložbe, kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu Branislav Stanković ističe da je izložba posvećena srpskim dobrovoljcima koji su iz cijelog svijeta dolazili u Srbiju da bi pomogli matici, baš kao što je slučaj sa fotografom Marjanovićem, koji je stigao iz Pariza, i slikarom Eškićevićem, profesorom petrogradske Akademije.

„To su ljudi koji su bili uspješni u svojim karijerama, uljuljkani u blagostanju, ali su se svega toga odrekli, vjerujući da ima razloga i potrebe da se žrtvuju za otadžbinu“, naveo je Stanković.

On objašnjava da je Marjanović, nakon prelaska Albanije, 1916. godine u Parizu organizovao izložbu svojih fotografija, snimljenih 1914. i 1915. godine, a zatim i u Londonu i SAD.

„Ovo je bila jedna vrsta Si-en-ena i Bi-bi-sija, propagande ratnih ciljeva srpske vlade i srpske vojske. Kada se vratio na front, zabilježio je posljednju fazu proboja Solunskog fronta i ulaska srpske vojske u Beograd i Novi Sad. Ova izložba djeluje kao slikovnica Prvog svjetskog rata“, naveo je Stanković.

On je dodao da je cilj putovanja izložbe, koja je prije Foča bila u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Višegradu, stvaranje jedinstvenog kulturnog i duhovnog prostora srpskog naroda.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

SUTRA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „NEMOJTE NAS ZABORAVITI …

izložba fotografija iz prvog svjetskog rata i vaskršnja …

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PRVOG RATNOG FOTOREPORTERA …

Prvi svjetski rat – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: