fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У ПРЕБИЛОВЦИМА БОГ ВАСКРСАВА КОСТИ МУЧЕНИЧКЕ

Proslogodisnja_liturgija_u_Prebilovcima.jpg
Прошлогодишња литургиjа у Пребиловцима

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григориjе упутио jе позив вjерницима да присуствуjу освештењу храма Христовог Васкрсења и Светоj архиjереjскоj литургиjи у Пребиловцима 8. августа, истичући да се у том мjесту догађа Васкрсење, „догађаj наjважниjи за човjека, свиjет и постоjање његово“.

Владика Григориjе позвао jе све вjернике да дођу на ово свето мjесто jер jе „боље бити потомак убиjеног него убице“, на мjесто гдjе jе храм саздан на праху и костима невино убиjених.

„То што смо чекали и збило се – побjеда правде и живота jер срамота jе бити – не убиjени – већ убица. Стога jе боље да се огриjемо на огњишту славе и страдања неголи да циjели свиjет задобиjемо, души своjоj наудивши“, навео jе владика Григориjе.

Он jе нагласио да се у Пребиловцима догађа чудо и да „Бог походи народ своj“. „Бог васкрсава кости људске, премудрост Божиjа зида дом себи и њима, мученичким костима“, додао jе владика Григориjе.

Он jе указао да су приjе 75 година пребиловачки мученици живjели исто као и сви људи данас – бринули се, радили, стрепили, надали се, имали, оскудиjевали, радовали се и туговали, некада пjевали, некада плакали, маштали, вољели, снивали, а да „неки други људи, пустивши у своjа срца зло и злога, одлучише да их убиjу“.

„Не да им узму имања само, њихову радост и тугу, него много више, наумили су да им одузму сами живот. И то су злодjело и починили. Убили су жене, дjецу, одрасле људе, старце и старице. Бацили су их у jаме тамнице, безданице, у таму наjкраjњу, у дубину земље. Потом су диjелили плиjен, њихова имања, њихов мал, овце и коње, волове, воће и поврће, жита и винограде“, навео jе владика Григориjе.

Он jе истакао да њима убрзо, чим jе рат завршен, ниjе било дато да уживаjу у уграбљеном плиjену, „већ да су ходили земљом зли људи, убице и крвници, опиjали се, лагали, траг заметали и нетрагом нестаjали“.

„Коначно, 50 година послиjе страдања кости мученика угледаше свjетлост и сунце и засиjаше у тами људске злобе као мир и опомена, а синови страдалника напокон достоjно сахранише кости предака“, подсjетио jе владика Григориjе.

Он jе додао да људи, ипак, од њиховог страдања не научише много, већ да су синови злочинаца, синови по хтjењу и опредjељењу, бомбама и минама разорили започети храм и костурницу и други пут мучки убили већ убиjене.

„Од њихових експлозиjа подиже се силан пепео и избише непрегледне варнице. Као и оне прве, тако и ове убице почеше да као несрећни тумараjу по свиjету, носећи на себи пепео невиних и спаљених костиjу као неизбрисив траг. А, варнице те страшне експлозиjе падоше, пак, нечуjно у домове синова мученика, у пригушена кандила и почеше смирено и тихо да служе и да свиjетле“, истакао jе владика Григориjе.

Он jе навео да се потомци њихови, многи Херцеговци расути по свиjету, стоjећи пред тим иконама молише Богу и свецима и разгориjеваше у себи сjећање на претке мученике, те из њихове вjере изниче храм Васкрсења Христова у Пребиловцима – биjел и свиjетао, саздан на праху и костима невино убиjених, саздан на вjери у Христа коjи изведе из ада, из утробе земље, сваку душу умрлу и смрћу заробљену.

„Он, Христос у Пребиловцима изведе из смрти и преведе у живот мартире пребиловачке и херцеговачке“, рекао jе владика Григориjе и позвао вjеруjући народ, ма гдjе да су, да на празник освећења и прослављења ових светих страдалника дођу као на празник Васкрсења.

„Обуците се свечано, пjеваћемо побjеди, неће то бити опиjело. Дођите, ма гдjе да сте и ма колико далеко били, чекаће вас они, мученици пребиловачки, а са њима чекаће вас и сам Христос. Зато умиjте душу праштањем, тиjело миром и каjањем, срце пустите да гори као кандило, радошћу прекриjте лице. Дођите у Пребиловце jер боље jе бити потомак убиjеног него убице“, нагласио jе владика Григориjе у позиву.

Освештење храма и Свету архиjереjску литургиjу, како jе наjављено из Епархиjе захумско херцеговачке и приморске, служиће Његова светост патриjарх српски Иринеj у суботу, 8. августа, са почетком у 8.00 часова.

Храм у Пребиловцима изграђен jе на мjесту спомен-костурнице у коjоj су биле положене кости више од 4.000 српских жртава из долине Неретве у Другом свjетском рату, коjа jе минирана 1992.

У крипти цркве биће положене кости коjе су пронађене и сакупљене на овом локалитету по повратку Срба у ово мjесто.

Масакр у Пребиловцима код Чапљине jедан jе од накрвавиjих покоља цивилног становништва у току Другог светског рата. Више од 650 људи, махом жена, међу коjима и 300 дjеце, брутално jе убиjено и ударцима сjекирама и гвозденим паjсерима у главу, бачено у оближњу jаму Голубинка поред мjеста Шурманци.

Осим Пребиловчана, сурову смрт у бездану огромне jаме нашло jе jош и неколико хиљада Срба из других херцеговачких градова коjи су живи похватани у организованим усташким рациjама.

Ликвидациjе су рађене углавном оштрим хладним оружjем, ножевима, сjекирама, тестерама, косама, тупим предметима, маљевима, лопатама, гвозденим шипкама и другим предметима.

У масакру jе учествовало око 1.000 усташа предвођених локалним фанатизованим херцеговачким фратрима, махом ђацима широкобриjешке фрањевачке гимназиjе.

Да би прикрили своjу монструозну прошлост, потомци кољача су 1992. минирали спомен костурницу српских новомученика као и Храм Сабора српских светитеља коjи се налазио у склопу костурнице. Са неколико тона експлозива, спомен-костурница са костима 4.000 мученика, дигнута jе у ваздух и уништена до темеља.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Имаjте добру вољу и хтjење, дођите у Пребиловце да славимо живот и Васкрсење!

ПОЗИВ ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ИМЕНА ПОСТРАДАЛИХ

Пребиловачка деца међу српским светитељима

Пребиловци – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: