Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Над јамом код села Пријебој у Лици, 27. јула 2019. поставили смо Крст часни. Наш девети Крст на мјестима страдања.

Потомак пророка Мухамеда

Датум објаве: уторак, јануар 29, 2019
Величина слова: A- A+

Муфтија Ел Хусеини прво служио Италији, а онда Немачкој. Позив Пазарцима да крену за Хитлером у „свети рат“

Хусеини врши смотру СС-дивизије
Хусеини врши смотру СС-дивизије

Албански народни савез је растурио велики број летака са позивима Албанцима да се добровољно пријаве у СС-дивизију. На све стране излепљени су разнобојни плакати чија је садржина говорила о привилегијама оних који ступају у СС-јединице. Леци су растурани и у селима која су припадала суседним срезовима и италијанској окупационој зони, нарочито у Дреници. Сви леци носили су потпис председника Албанског народног савеза Али-бега Драге.

Одржаване су и многе конференције на којима се агитовало за пријављивање у СС-јединице. На њима су говорили најистакнутији квислинзи: Ибрахим Лјутви, Вехби Фрашери, Џафер Дева, Али-бег Драга, Бајазит Бољетини, Ахмет Даца, Аћиф Бљута, Етхем Ферхати и други. Свакако је њихова агитација имала двоструки карактер. Представљали су Немце као ослободиоце и искрене пријатеље албанског народа с једне, а с друге стране приказивали су их као заштитнике ислама и муслиманског света уопште. Ступањем у СС Албанци су требали да помогну њихове напоре, јер ће победа Немачке у рату бити и победа ислама.

На укључивање верских поглавара у пропаганду значајно је утицао јерусалимски Муфтија Мухамед Емин ел Хусеини, који је такође, био у немачкој служби. За време боравка у Павелићевој Независној Држави Хрватској муфтија је суделовао у агитацији за ступање у 13. СС брдску дивизију.

Ел Хусеини је био необично интелигентан, дипломата великог калибра, оријентално-енглеске школе. Имао је богату машту у спровођењу сулудих идеја, био је генијални мајстор сплеткарења и дипломатских смицалица, добар психолог, говорник. Многи су га сматрали највећим интригантом у Европи и нису погрешили. Био је директни потомак Великог пророка Мухамеда, због чега су муслиманске масе у њему гледале своју једину живу светињу. То је вешто користио у свим ситуацијама.

Успео је да у свим исламским земљацима оснује своје бирое, а за финансирање акција основао је фондове којима је лично управљао. Осим у Азији и Африци имао је своје бирое у Берлину, Бечу, Паризу, Софији, Анкари.

ИМАМИ ДОБРИ ЕСЕСОВЦИ
Хусеини је подстицао регрутовање муслимана, а читава његова активност одвијала се под покровитељством рајхсфирера СС Химлера. У Берлину је посетио имаме који су се тамо налазили на специјалном курсу за рад у СС јединицама. Било их је 15 и према замисли Химлера и муфтије Ел Хусеинија, требало је да подржавају дух ислама и да „буђењем и јачањем вере омогуће да се развију у добре есесовце и добре војнике“.

Да би постигао већи успех, обишао је све исламске земље, Индију, Полинезију, Авганистан, Персију, нарочито Јаву, као и Африку и друге земље, да би окупио муслиманске масе уз себе. Приликом посете Индији успео за само један дан у Мадрасу сакупи преко 80.000 фунти стерлинга!

Знајући да на подручју Медитерана живи много муслимана, Бенито Мусолини је имао идеју да се њима послужи за остваривање својих циљева, пре свега за заузимање Средоземља, које је сматрао италијанским животним просторима.

Зато је много рачунао на Ел Хусеинија, рачунајући да ће на основу свог угледа и ауторитета међу Арапима успети да окупи све Арапе у борбу против Британаца, када италијанске трупе пређу Суец. Тако би све нафтне цеви у Јафи и Александрији напајале горивом његову ратну флоту. Зато је обећао великом муфтији Ел Хусеину, да ће да постане калифа у његовој колонији – Малој Азији.

Зато му је Мусолини послао у Техеран један тромоторац, којим се превезао у Рим. Приредио му је величанствени дочек. Смештен је у једну краљевску вилу, са симптоматичним именом „Колонија“. Чак је добио краву музару, да би могао увек да пије свеже млеко.

То, међутим, није био случај са Немцима, којима је пришао после пада фашизма у Италији. Они су му обезбедили много скромније услове него Италијани. У Берлину, односно Аубину, становао је у једној оронулој згради.

Док је живео у Риму, Ел Хусеини је имао неколико посета, међу којима и групе муслимана из Југославије. У тој делегацији су се налазили Шејли Хасан, Ебу Суад и Х. Ахмед ефендија Карабег, који су га упознали са ситуацијом и животом муслимана у квислиншким државицама „Великој Албанији“ и Независној Држави Хрватској.

Велики муфтија је у Риму уживао све благодети, док фелдмаршал Ромел није доживео пораз у Африци и док италијанске трупе нису биле протеране. Тада је муфтија постао сувишан својим дотадашњим покровитељима, па су једва чекали да га се отарасе. Зато се потрудио да пронађе нове господаре. У томе је врло брзо успео и све своје снаге подредио нацистима Адолфа Хитлера. Тако му је вођа Трећег рајха постао једини, велики и уважени налогодавац.

Он је током Другог светског рата, за потребе Трећег рајха организовао добровољачку арапску легију. За исте господаре, проширио је своју делатност на тлу Балкана и у Босни успео да формира злогласну „Ханџар“ дивизију. У томе су му издашно помагале две дервишке секте и хоџе, што је довело до веома успешна агитације за прилив добровољаца у квислиншке јединице, нарочито у 21. брдску СС-дивизију „Скендербег“.

На територији Новог Пазара великом броју Муслимана упућивана су писма, са поруком да би требало да искористе прилику и одобре Хитлеру да их поведе у свети рат. Мухамед је, наводно, рекао да је време да се муслимани откупе од грехова и зато треба масовно да ступе у СС. Према казивањима савременика, да би се искористила лаковерност и заосталост становништва, писма овакве и сличне садржине добијали су и муслимани у осталим срезовима Косовско-митровачког округа. Поред тога, добровољцима су обећаване материјалне погодности, угодан живот у јединици и привилегије после рата у „новом европском поретку“ који ће им обезбедити нацистичка Немачка.

(Наставиће се)

Аутор: Павле Џелетовић Иванов

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Везане вијести:

Гестапо нуди државу!

Молба моћном Химлеру

Фирер обукао логораше

Гебелс крстио дивизију
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top