Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ПОСМРТНИ ОСТАЦИ РАЈКА КМЕЗИЋА ИСПРАЋЕНИ У ХРВАТСКУ

Датум објаве: четвртак, мај 28, 2015
Величина слова: A- A+

Испраћени посмртни остаци Раjка Кмезића убиjеног у Сараjеву

Испраћени посмртни остаци Раjка Кмезића убиjеног у Сараjеву

Из Спомен-костурнице у Миљевићима, у општини Источно Ново Сараjево данас су за Загреб испраћени посмртни остаци Раjка (Стоjана) Кмезића (56) коjи jе убиjен у сараjевском насељу Храсница 26. октобра 1992. године.

Потпредсjедник Организациjе несталих и погинулих бораца Републике Српске Милка Кокот истакла jе да jе Кмезић избjегао из Хрватске у Храсницу одакле jе одведен у тамошњи логор у Основноj школи „Алекса Шантић“, а погинуо jе приликом присилног рада код моста на риjеци Жељезници.

„Превоз посмртних остатака у Загреб, гдjе му живи супруга и кћерка, обезбиjедила jе Влада Хрватска коjа свим своjим породицама обезбиjеди превоз и све трошкове без икакве надокнаде“, навела jе она.

Кокотова jе додала да се српске породице мораjу сналазити саме и без ичиjе подршке да траже своjе наjмилиjе и иду саме на идентификациjу у Загреб, Тузлу, Високо и друга мjеста.

Она jе рекла да су породице огорчене, jер осим свог бола и туге, саме мораjу да се брину за проналажење несталих, идентификациjу и њихов превоз из jедне земље у другу.

Према њеним риjечима, за овакво понашање криви су сви надлежни органи у БиХ.

У Спомен-костурници у Миљевићима налази се jош око 264 неидентификована тиjела.

Кмезићев брат Душан истакао jе да jе он погинуо као логораш у Храсници, а тиjело jе ексхумирано на Влакову.

Он каже да jе приjе десетак дана тек сазнао гдjе се налазе посмртни остаци његовог брата и да ће, према жељи Раjкове кћерке и супруге, тиjело бити сахрањено у Хрватскоj.

„Брат jе у Сараjево дошао као избjеглица из Хрватске, ниjе био никакав воjник или четник, како су говорили, и одведен jе из стана“, истакао jе он, додавши да приликом његовог одвођења у стану, на срећу, нису биле његова кћерка и супруга.

Душан Кмезић нагласио jе да су он и маjка 2001. године дали крв за ДНК анализу, а кћерка и супруга су дала узорак у Хрватскоj, али ће контролни преглед бити поново рађен у Загребу.

„Маjка нам jе jош жива, али болесна jе и не зна ништа шта се дешава“, рекао jе он, изразивши наду да ће напокон и његов брат и породица наћи смираj.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Александар Трифуновић: Тешко се дише на путу за Казане

Календар геноцида: 11. март 1995. Годишњица страдања Срба у Сараjеву

ГДЈЕ СУ УБИЦЕ СРБА?

Сараjево – Романиjа – Јадовно 1941

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top