fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕНЕ 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ

Otkrivena_spomen_ploca_Vojislavu_Goranovicu-0871561fОткривањем спомен-плоче првоj жртви рата у општини Брод Воjиславу Горановићу у кругу предузећа „Грамат“ у Горњем Клакару, данас су обиљежене 23 године од агресиjе регуларне Воjске Хрватске и паравоjних формациjа на ову општину.

Горановић jе био технички директор Индустриjе грађевинског материjала „Грамат“, коjи jе погинуо на радном мjесту у jутарњим часовима 16. септембра 1991. године.

Спомен-плочу открили су Мирко и Милован Горановић, браћа убиjеног Воjислава, а освештао jе свештеник Дарко Вукомановић, коjи jе потом служио парастос.

Послиjе откривања спомен-плоче Мирко Горановић захвалио jе грађанима Брода, посебно бродскоj Борачкоj организациjи, коjи су оживjели сjећања на његовог убиjеног брата.

Предсjедник Предсjедништва бродске Борачке организациjе Зоран Видић у обраћању jе рекао да jе прва оружана агресиjа регуларне воjске Хрватске на БиХ, боље речено агресиjа на српски народ у бившоj општини Босански Брод, извршена у ноћи узмеђу 15. и 16. септембра 1991. године.

„Са простора Славонског Брода, артиљериjским оружjем гађана су сва српска насеља у општини Босански Брод, дуж риjеке Саве. Отворена агресиjа jе имала и своj данак: 16. септембра 1991.године, у jутарњим часовима, смртно jе страдао инжењер Воjислав Горановић, технички директор Индустриjе грађевинског материjала `Грамат` у Горњем Клакару. Била jе то прва жртва рата, коjи у БиХ званично ниjе ни почео“ рекао jе Видић.

Он jе подсjетио да су након тога, почетком 1992. године, почели су да се нижу и други догађаjи коjи су за Србе имали трагични исход.

„Од 3. марта 1992. године, када jе извршена агресиjа на Брод, Срби су постали свjесни да се мораjу организовати за одбрану. Већ 25. и 26. марта десила су се стравична убиства у Броду и Сиjековцу, а у маjу 1992.године почео jе и егзодус народа са овог подручjа“, рекао jе Видић.

Он jе навео да разлоге за оптимизам улива жеља српског народа да брани своjу част и отаџбину и да не заборавља своjе претке коjи су своjе животе и своjа дjела уградили у историjу.

„Сjећање на Воjу ниjе и неће бити само ова спомен-плоча, гдjе ћемо прислуживати свиjеће сваког 16. септембра“, поручио jе Видић.

Он jе рекао да jе сjећање на убиjеног Горановића и раниjе било уграђено у историjу бродске општине, jер су двиjе улице у Броду добиле назив везане за немиле догађаjе из 1991.године.

„Једна улица у Броду носи име Воjе Горановића, а друга jе Улица 15. септембра. Надамо се да ће становници тих улица, као и сви грађани Брода, знати циjенити слободу и гаjити сjећање на историjске чињенице“, нагласио jе Видић.

Виjенце и цвиjеће испред спомен-плоче положили су представници Борачке организациjе Брод, Мjесне борачке организациjе Клакар Горњи, начелник општине Брод Илиjа Јовичић са сарадницима и други.

И испред спомен-обиљежjа подигнутог код Основне школе „Свети Сава“ за све погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата са подручjа Бродског Поља, служен jе парастос, положени су виjенци и цвиjеће, те прислужене свиjеће.

Организатори обиљежавања су Борачка организациjа Брод и Савjет мjесне заjеднице Бродско Поље, уз подршку општине Брод.

Напад на општину Брод 3. марта био jе само увод за наjстрашниjе и наjсвирепиjе злочине коjи су се тог мjесеца десили на подручjу ове општине.

Чланови породица Мартић и Дуjанић убиjени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сиjековцу.

Припадници регуларне Воjске Хрватске, заjедно са паравоjним хрватско-муслиманским jединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сиjековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убиjено jе jош 37 Срба из овог приградског насеља.

Наjмлађа жртва имала jе 17, а наjстариjа 72 године. Током 1992. године у Сиjековцу jе убиjено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организациjе Брод.

Коначно ослобођење становништво Брода дочекало jе 7. октобра 1992. године.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ НА ОПШТИНУ БРОД

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД … – Jadovno 1941.

УЛИЦУ НАЗВАТИ ПО ГЕНЕРАЛУ СЛАВКУ ЛИСИЦИ – Jadovno …

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БиХ НИЈЕ ЧУО ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: