Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

PODRŠKA UDRUŽENjU JADOVNO 1941. ZA AKTIVNOST NA DAVANjU NAZIVA GENOCIDU NAD SRBIMA

Datum objave: četvrtak, april 4, 2019
Veličina slova: A- A+
Članovi udruženja Ognjena Marija Livanjska
Članovi udruženja Ognjena Marija Livanjska

Udruženje Ognjena Marija Livanjska je na svojoj sednici Upravnog odbora, održanoj 28. februara 2019. godine, razmatralo aktivnosti i odluku Udruženja Jadovno 1941, a u vezi sa davanjem terminološke odrednice POKOLj za zločin genocida nad pravoslavnim Srbima koji je počinila Nezavisna Država Hrvatska.

Kako se navodi u obrazloženju Udruženja Jadovno 1941, davanje terminološke odrednice od značaja je za kulturu sećanja i pamćenja brojnih nevinih srpskih žrtva postradalih u sistematskom zločinu izvršenom u periodu 1941-1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a od strane te države.

Značajan putokaz u tom pravcu su i primeri drugih naroda koji su u određenom istorijskom trenutku bili žrtve genocidnog zatiranja. Tako je Mets-Jegern zločini nad Jermenima počinjeni od strane Osmanskog carstva tokom Prvog svetskog rata, dok su Holokaust i Porajmos nazivi za zločine nad Jevrejima odnosno Romima počinjene u Drugom svetskom ratu od strane nacista.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska, koje u svojim programskim aktivnostima značajno mesto daje negovanju sećanja na postradale pravoslavne Srbe, pre svega postradale na području Livna u danima oko Ognjene Marije 1941. godine, i čije članstvo čine potomci tih žrtava, smatra svojom obavezom da se odredi i podrži aktivnost Udruženja Jadovno 1941. na definisanju jedinstvene terminološke odrednice.

Gotovo svaka srpska porodica sa područja Nezavisne Države Hrvatske može se nazvati stradalničkom, neke porodice su i potpuno zatrte, i obimnost i širina tog zločina obavezuje potomke na dalje istraživanje i stručno izučavanje korena i posledica takvog zločina, kao i očuvanje sećanja žrtve i obeležavanje stratišta.

U tom smislu očekujemo da se o svemu oglasi i stručna javnost, kao i državne institucije u čijoj ingerenciji je istorija srpskog naroda.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Nikola Petrović, predsednik s.r.

Priredila redakcija Jadovno 1941.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top