fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Чудесна формула

Ратко Дмитровић
Ратко Дмитровић

Та формула траjе скоро стотину година, примењуjе се рутински, предвидљива jе, делуjе моментално, „уређуjе“ односе међу народима Балкана и увек jе на штету jедне, исте стране

Примењуjе се од 1918. године, кад су Словенци и Хрвати измолили од Срба милост да направе заjедничку државу. Срби пристаjу, непромишљено и потпуно непотребно, и само годину дана касниjе доживљаваjу да их Хрвати оптужуjу за хегемонизам, тражећи своjу самосталну, националну државу. Следи сериjа српских уступака. Окончано jе поделом Краљевине Југославиjе на бановине и рађањем Независне Државе Хрватске. Детаљи општепознати.

У грађанском сукобу вођеном у арени Другог светског рата, jугословенски комунисти – предвођени национално свесним Словенцима и Хрватима, и анационалним Србима – опет активираjу ону формулу, с образложењем да се мали народи и народи у покушаjу од већинских Срба мораjу заштитити сопственим републикама. Тако jе створена нова Југославиjа, Титова.

Њено разарање почело jе истом формулом: угњетавањем Срба на Косову и Метохиjи, у Хрватскоj, Словениjи, уз громогласну вику да су они, Албанци, Хрвати, Словенци… угрожени од Београда, од већинског народа. Срби су опет натерани да се бране, без имало кривице. Агресор jе успео да се представи као жртва; међународна заjедница с великим одушевљењем прихвата самосталност Словениjе и Хрватске.

Албанци у Југославиjи наjпре организуjу демонстрациjе и поред тога што њихова аутономиjа у Србиjи има готово све елементе државности (осим легитимне воjске и међународног признања), а кад су видели да она формула делуjе, прелазе на оружану побуну, уз помоћ матичне државе Албаниjе, константно оптужуjући Србе за терор, и, на краjу, остваруjу све своjе циљеве.

Муслимани у Босни и Херцеговини 1991/1992. године игноришу ставове Срба, као конститутивног народа, скупа с Хрватима почињу рат (гажење Устава БиХ, масакр у селу Сиjековац, убиство српског свата на Башчаршиjи) паралелно оптужуjући Србе и Србиjу да су напали Босну. У сличноj атмосфери, дакле, опет она формула, Ђукановић jе организовао референдум за осамостаљење Црногораца. И успео.

Албаниjа jе пред милионима посматрача пре неки дан на стадиону Партизана понизила Србиjу (има ли ова земља обавештаjне службе) и уместо да се брани због бруталног спаjања политике и спорта, знаjући историjу, у игру убацуjе ону добитну формулу, оптужуjе службени Београд за варварство, агресиjу, мржњу… и преузима инициjативу.

Њен премиjер, Еди Рама, шаље увредљиве поруке Београду и каже да ће ипак – jер он jе велики, зна да прашта – доћи у Београд 22. октобра. Вероватно да нам одржи лекциjу.

У наjкраћем, формула о коjоj jе реч делуjе на принципу замене места узрока и последица. Све док не утврде jасне циљеве и савршено бистру националну позициjу, Срби ће трпети утицаj ове сто година старе формуле.

 

Пише: РАТКО ДМИТРОВИЋ

Извор: Вечерње Новости

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: