Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

У Бањалуци премијера документарног филма „Крст над јамом“ у продукцији удружења грађана Јадовно 1941, у четвртак 26. априла у 20 часова у Народном позоришту Републике Српске. Радујемо се Вашем доласку!

 

Отворена изложба о страдању становника Градишке

Датум објаве: петак, новембар 6, 2015
Величина слова: A- A+

Историjска изложба „Страдање становника Босанске Градишке у ратноj 1915. години“, аутора Боjана Вуjчића отворена jе вечерас у галериjи Завичаjног музеjа Градишка.

Изложба о страдању становника Градишке 2015.Фото: СРНА
Изложба о страдању становника Градишке 2015.     Фото: СРНА

Аутор Боjан Вуjчић рекао jе да jе посjетиоцима представио изложбу докумената и архивску грађу из Аустро-угарског архива коjи jе био смjештен, а касниjе и заборављен на тавану старе Виjећнице, а пронађена jе приjе неколико година током реконструкциjе фасаде и крова зграде.

„То си историjски извори првог реда и њихова обрада и даље траjе. До сада jе архивирано више од 4.000 докумената, а процjењуjе се да jе jош 7.000 докумената о том периоду Градишке и даље необрађено и неархивирано“, рекао jе Вуjчић.

Према његовим риjечима, ова изложба jе наставак прошлогодишње о почетку Првог свjетског рата и његовом утицаjу на живот у Градишци коjоj jе претходила изложба „Градишка пред Први свjетски рат“.

„Ова трећа изложба о том периоду у Градишци кроз разна документа описуjе страдање наших предака приjе тачно стотину година, не заобилазећи ни наjмање поре друштвеног живота“, навео jе Вуjчић.

Он истиче да изложба обjелодањуjе званична документа Земаљске владе, интимна писма воjника са ратишта и хушкачка писма самих становника Градишке, разне молбе и жалбе због тешких животних услова, те стање у привреди коjа jе свом снагом окренута ратним потребама.

„Обрађена jе и тема школства, вjеронауке и њене забране у школству, те ћирилица коjа jе забрањена у службеноj употреби новембра 1915. године“, рекао jе Вуjчић.

Он каже да jе током истраживања пронашао веома риjетка документа о Вељку Чубриловићу из Градишке, коjи jе у „сараjевском процесу“ био први од троjице затвореника коjи су осуђени и обjешени због атентата на аустро-уграског престолонасљедника Франца Фердинанда. Вељко Чубриловић обjешен jе 3. фебруара 1915. године.

На изложби су представљани документи коjи говоре о Бањалучком велеиздаjничком процесу /1915-1916/, на коjем jе оптужено четворо становика Градишке, због сарадње са српским културним удружењима „Народна одбрана“, „Српски сокол“ и „Побратимство“.

„У посебном поглављу обрађено jе страдање становништва Градишке у логору Арад, те у другим логорима и затворима“, истиче Вуjчић.

Вуjчић jе каже да jе током припреме изложбе и увида у разна документа стекао утисак да међу народима у Градишци у Првом свjетском рату „ниjе било толико зле крви као што jе то било током Другог свjетског рата“.

„Постоjе свjедочења о међусобном помагању српских, муслиманских и хрватских друштава у том периоду историjе Градишке“, сматра Вуjчић.

Изложба „Страдање становника Босанске Градишке у ратноj 1915. години“ ће за посjетиоце Завичаjног музеjа бити отворена до краjа новембра.

 

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

Обиљежавање почетка Првог свjетског рата

отворена интерактивна изложба о првом свjетском рату

 

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top