fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЖИВКОВИЋ-РАЈИЛИЋ: 25 СРПКИЊА 7. ЈУЛА У ХАШКОМ ТРУБУНАЛУ

Божица Живковић Раjилић

Божица Живковић Раjилић


Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске присуствоваће у уторак, 7. jула, у Хашком трибуналу суђењу некадашњем команданту Главног штаба Воjске Републике Српске генералу Ратку Младићу и тиме пружити подршку свим Србима коjи су се, често неосновано, нашли пред овим судом, изjавила jе Срни предсjедник Удружења Божица Живковић-Раjилић.

Раjилићева jе истакла да jе циљ посjете 25 чланица Удружења Хагу изражавање протеста због селективног приступа правди у Хашком трибуналу и апеловање да међународна jавност прихвати истину о страдању свих народа у рату у БиХ.

„Удружење жена жртава рата Републике Српске jавно поставља питање Хашком трибуналу – шта се дешавало са Српкињама у рату у БиХ и зашто то нико, никад и нигдjе у Европи ниjе помињао“, нагласила jе Раjилићева.

Она jе рекла да већина међународних извjештаjа из времена рата и данас, 20 година послиjе, помиње Србе као „кривце за рат“, а Српкиње само као маjке, сестре и супруге тих „монструма“ „с намjером да се колективно окриви jедан народ – српски, а Република Српска изгуби смисао за постоjање“.

Раjилићева jе подсjетила да jе у БиХ неколико хиљада жена српске националности током рата у муслиманским и хрватским затворима било изложено стравичном мучењу, силовањима, те невиђеним врстама психо-физичке тортуре.

Према њеним риjечима, Удружење скреће пажњу домаћоj и међународноj jавности да ништа не вриjеде њихове конвенциjе, правила, поптписивање протокола и резолуциjа и покушаjи да покажу своjу наводну опредиjељеност за мир, суживот, правду и толеранциjу, за истину, ако жртве нису добиле сатисфакциjу и обештећење.

„Ми смо жртве, а нашу несрећу нико не признаjе. Нашу муку осим пред домаћим, износили смо и пред међународним званичницима. Разговарали смо са предсjедником Хашког трибунала Теодором Мероном и у више наврата са главним хашким тужиоцем Сержом Брамерцом и њима jе познато да починици стравичних злочина над нама нису оптужени у Хагу ни пред домаћим судовима“, истакла jе предсjедник Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Раjилићева jе нагласила да су Српкиње коjе су преживjеле страшна мучења за вриjеме рата осjетиле и злу намjеру међународних хуманитараца коjи су субjективно и селективно приказивали страдање цивила, жена и дjеце у рату у БиХ, као што су глумица Анџелина Џоли, високи чиновници британске Амбасаде Џо Ломас и Џон О`Шонеси, те Балканска истраживачка мрежа (Бирн) у филму „Нечуjни крик“.

„Сви они су знали за истину са српске стране, али никад ништа нису учинили да се и овим жртвама помогне и живот олакша. Да ли jе правда доступна свима или само некима? Имамо ли ми право на правду, признање и обештећење? Или немамо“, упитала jе Раjилићева.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

РАЈИЛИЋ: ЧЕКАМО ОДГОВОР БРАМЕРЦА – Jadovno 1941.

РАЈИЛИЋ: ФИЛМ „НЕЧУЈНИ КРИК“ – ВРИЈЕЂА СРПСКЕ ЖРТВЕ …

РАЈИЛИЋ: РАСВИЈЕТЛИТИ УБИСТВА СРПКИЊА У САРАЈЕВУ …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: