fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Војвода Шешељ тресе Хрватску

Политичари у Загребу последњих дана jединствени у кампањи против управо пуштеног хашког затвореника. Пусић: Шешељеве изjаве штете односима у региону

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/portreti_josipovic_seselj-pusic.jpg

ЗАГРЕБ
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Хрватским политичарима ових дана пуна су уста изjава о Србиjи, а кулминациjа jе уследила након изjава Воjислава Шешеља. Хрватски министар правосуђа Орсан Миљанић поручио jе да би „та сподоба требала да буде у затвору и да Хаг крши своjа правила“, а министар бранитеља Предраг Матић jе изjавио: „Иди, бре, па се лечи“.

Хрватска странка права, коjа jе посве минорна и практично без чланства, позвала jе да се учврсте источне границе према Србиjи, замераjући министарству спољних послова да ниjе озбиљно схватило проблем пуштања Шешеља на слободу. Како предлоге те мале странке нико не узима озбиљно, тако су у ветар отишли и захтеви да се повећа буџет министарству одбране. И двоjица хрватских европарламентараца Тонино Пицула из СДП-а и Андреj Пленковић из ХДЗ-а предложиће Европском парламенту поступак да се осуде Шешељеве изjаве и упозори Хаг да крши услове за привремено пуштање на слободу.

А независна саборска заступница, бивша премиjерка Јадранка Косор, рекла jе новинарима да припрема декларациjу коjом би Хрватски сабор реаговао на иступе Шешеља, односно упозорио Србиjу на све обавезе коjе има као кандидат за чланство у ЕУ.

Директан повод за реакциjе у Хрватскоj било jе саопштење СРС у коме Шешељ „српским четницима“ честита „пад Вуковара“ на дан коjи Хрватска обележава као дан сећања на вуковарске жртве у последњем рату.

Хрватска министарка спољних послова Весна Пусић се заложила да се у оквиру Већа министара ЕУ покрене питање условног пуштања Шешеља на слободу. Пусићева тврди да његове изjаве наносе штету односима у региону, а очекуjе се и реакциjа нове шефице европске дипломатиjе Могериниjеве.

– Могуће jе да ћемо се обратити и Већу безбедности УН, као оснивачу суда у Хагу, како би се Шешељ вратио у притвор – изjавила jе Весна Пусић, коjа за Шешеља каже да jе „маргинална индивидуа“ и да не може да постане и централна тема у односима двеjу држава. – Све ипак има границе, Србиjа има проблем и нека га реши у сарадњи са Хашким трибуналом. То jе можда естрада, али треба имати поштовања и према властитоj држави и знати до коjе границе деградациjа може да иде.

Претходно jе оштро реаговао на одлуку о пуштању и премиjер Зоран Милановић, коjи jе тврдио да jе реч о ратном злочинцу и да му jе место у затвору. А председник Иво Јосиповић jе у среду рекао да сматра да jе хашки суд наjодговорниjи за случаj Воjислава Шешеља, чиjе изjаве jе оценио „скандалозним и страшним“ и „зазивањем духа из боце, духа шовинизма, национализма, агресиjе, злочина“.

Односи са Србиjом постаjу све чешћа тема и у изборноj кампањи, а тако ће очигледно бити и наредног месеца, jер су председнички избори у Хрватскоj заказани за 28. децембар.

КО ЈЕ ОДГОВОРАН

СУДИЈЕ Расправног већа Хашког трибунала одлучиле су да Воjислава Шешеља пусте на привремену слободу на властиту инициjативу без консултациjе са Тужилаштвом, речено jе из кабинета главног тужиоца Трибунала Сережа Брамерца. Наводи се и да су jедино судиjе коjе су пустиле Шешеља одговорне за могуће санкционисање његових jавних иступа.

ИЗЛАЗ НА МОРЕ
БУРУ реакциjа изазвала jе и изjава Ивице Дачића да jе Србиjи стратешки циљ излаз на море. Многи су у Хрватскоj то схватили као претњу, оцењуjући да jе шеф српске дипломатиjе пре свега мислио на Хрватску. – Не знам како бих то пристоjно коментарисала – рекла jе хрватска министарка иностраних послова Весна Пусић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везнае виjести:

СЛУЧАЈ ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – Лицемерjе Запада и издаjа Србиjе

Вечерње новости, 13.11.2013., Србиjу у Хагу  – Jadovno 1941.

Раjко Долечек: Посета генералу Младићу у Хагу – Jadovno 1941.

VOJISLAV ŠEŠELj Osam godina robije – Jadovno 1941.

СУДБИНА ПОРОДИЦЕ СТИЈЕЉА: Оца и деду убили хрватски 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: