Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Осло­бо­ди­о­ци Рав­ног То­по­лов­ца

Датум објаве: четвртак, новембар 29, 2018
Величина слова: A- A+

Ма­ло је са­чу­ва­них фо­то­гра­фи­ја из вре­ме­на осло­бо­ђе­ња Вој­во­ди­не пре сто го­ди­на. Дра­го­це­но све­до­чан­ство из тог пе­ри­о­да пред­ста­вља јед­на са­чу­ва­на фо­то­гра­фи­ја, на ко­јој се ви­де осло­бо­ди­о­ци Рав­ног То­по­лов­ца (Ка­та­ри­не) у Ба­на­ту. 

Срп­ска вој­ска у осло­бо­ђе­ном Рав­ном То­по­лов­цу 1918. го­ди­не ( Фо­то Лич­на ар­хи­ва )

У вре­ме Ве­ли­ког ра­та би­ло је то ве­ли­ко ме­сто, ко­је је при­па­да­ло Ве­ли­ко­беч­ке­реч­ком (Зре­ња­нин­ском) сре­зу. Бро­ја­ло је 377 ку­ћа, а у ње­му је жи­ве­ло 2017 ста­нов­ни­ка.

Ме­сто је 17. но­вем­бра 1918. го­ди­не осло­бо­ди­ла срп­ска вој­ска, о че­му ре­чи­то све­до­чи ова са­чу­ва­на фо­то­гра­фи­ја из тог пе­ри­о­да.

На сли­ци се ви­ди срп­ска вој­ска у осло­бо­ђе­ној Ка­та­ри­ни (Рав­ни То­по­ло­вац, да­нас) с вла­сни­ком тр­го­вин­ске рад­њем А. Кру­ча­јом, ис­пред чи­је рад­ње је и на­ста­ла. Про­на­ђе­на је при­ли­ком ру­ше­ња јед­ног зи­да, а ра­ђе­на је фо­то­граф­ском тех­ни­ком на ста­клу.

Аутор: Бо­ри­ша Ра­до­ва­но­вић,  ар­хив­ски са­вет­ник у пен­зи­ји, Кра­гу­је­вац

Извор: Политика
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top