Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Ој дудови, ви дудови стари, да ли ваша душа крвари..

Датум објаве: петак, мај 20, 2016
Објављено у Славонија
Величина слова: A- A+
Споменик жртвама
Споменик жртвама

Полагањем венаца, свечаном академојим и прикладним културно-уметничким програмом у суботу је у Вуковару одржана манифестација сећања на жртве фашизма у Дудику.

Током програма у Спомен парку и Ружичкиној кући у Вуковару, још једном је указано на стравичан злочин из времена Другог светског рата, који је почињен према бројним грађанима, који су довођени са ширег подручја у Дудик и тамо погубљени.

На око пет километара од центра Вуковара у насељу Митница, у улици Марије Јурић Загорке бб, налази се Спомен парк „Дудик“, ледина засађена дудовима још од ранијих времена, по којима парк носи име.

На овом месту у време постоjања Независне Државе Хрватске било jе губилиште где су хрватски државни „редарственици“ припадници Жупске редарствене области Независне Државе Хрватске, током 1942. и 1943. године доводили угледне Србе и друге антифашисте и убиjали их.

Убијани су припадници Народноослободилачког покрета, сарадници и цивили ухапшени у знак одмазде због акција партизанског покрета на Фрушкој Гори. Хапшења су спровођења на територији Срема (Земун, Батајница, Нова Пазова, Стара Пазова, Рума, Ириг, Петроварадин, Сремска Митровица, Сремска Рача, Кузмин, Лаћарак, Ердевик, Илок, Вуковар, Бобота и у другим местима). Специјалним железничким композицијама спровођени су у Вуковар, где је у магазину грофовије Елтз, близу вуковарске железничке станице формиран логор. У логору су ухапшени излагани тортури. Након кратког судског поступка, на коме ухапшени нису имали право на адекватну одбрану, осуђивани су на смрт и у вечерњим сатима камионима фабрике „Бата“ одвожени на Дудик. На Дудику су били приморавани да се ослободе одеће и личних ствари, у групама су довођени до ископаних рака, након чега су стрељани.

Међу убиjеним наjвише jе било Срба из Срема. Они су извођени из своjих домова, одвођени у Вуковар, па на Дудик, а тамо су већ чекале ископане гробнице. Жртве су претходно пљачкане, наређивано им jе да се свуку голи, а онда су убиjани.

У Дудику jе убиjено 455 људи, од тога њих 384 из Србиjе, 71 из Хрватске и двоjе из Босне и Херцеговине. Поред тога, у Дудику су сахрањивани и борци Пете воjвођанске бригаде и Црвене армиjе коjи су изгинули почетком 1945. године на Сремском фронту.

Након Другог светског рата од стране Комисије за утврђивање ратних злочина, од 25.04. до 03.05.1945. године извршене су ексхумације и посмртни остаци 384 убијених сахрањени су у „Костурницу са спомеником жртава Дудика, палих бораца Пете војвођанске ударне бригаде и бораца Црвене армије“ у непосредној близини центра Вуковара. У Спомен парку „Дудик“ изграђен је меморијални комплекс.

На простору Дудика, по идеjи београдског архитекте Богдана Богдановића, подигнут jе мемориjални комплекс на коjем jе доминирало пет конусних стубова и они симболично представљаjу пет бакљи и више камених цветова.

На каменим цветовима налазе се епитафи:

„Путниче, који си у будућност кренуо, застани и на овом изворишту напиј се бистрином воде, лепотом слободе, љубављу оних који за њу дадоше животе“, „Ој дудови, ви дудови стари, да ли ваша душа крвари за онима који су ту пали и слободу крвљу засејали, нису они само тиха трава, већ звездани траг незаборава…“

Током оружаних сукоба 90-тих година меморијални комплекс је у потпуности девастиран. Стубови су гађани из тешког наоружања, а камени цветови оборени. Већина дудова коjи су красили Дудик посечена jе, а оваj простор jе краjње запуштен.

Ту је сада и игралиште ХНК Митница…


Тагови:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top