Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

„Многим Американцима враћена имовина одузета у СРБ али…“

Датум објаве: петак, март 9, 2018
Величина слова: A- A+

Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да је многим Американцима враћена имовина одузета у Србији после Другог светског рата, али не и власницима породичних фирми.

Фото: Тањуг / Dimitrije Goll
Фото: Тањуг / Dimitrije Goll

Након састанка у Београду са директором Агенције за реституцију Страхињом Секулићем, Скот је новинарима казао да треба тражити решење и за те држављане САД-а који потражују имовину у Србији.

„Србија је пример за регион и Европу јер је ефикасна и праведна у враћању имовине одузете за време комунизма и холокауста“, рекао је Скот.

Процењена вредност имовине које не може де се врати у натури је 13,6 милијарди евра, а Скот је рекао да је реч о огромној суми и да није реално очекивати да Србија то одједном врати.

„Морамо да нађемо начин за решење“, нагласио је.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић је рекао да та агенција има јако добру сарадњу са америчком амбасадом.

Он је је истакао да Србија не дискриминише стране држављане када је реч о реституцији и навео да је имовина враћана америчким, немачким, аустријским и другима држављанима.

Секулић је рекао да по садашњем Закону о реституцији одузете породичне имовине не могу да се врате, због чега је предложена измена закона и тренутно је у Влади Србије.

Секулић је казао да је реституција у зваршној фази и да је при крају враћање имовине црквама и верским заједницама.

„Направљен је значајан помак и у враћању имовине жртвама холокауста“, рекао је Секулић и додао да не постоји дискриминација странаца.

Према подацима Агенције за реституцију, црквама и верским заједницама до сада вратила 58.578 хектара земљишта и 92 хектара грађевинског земљишта, као и 90.928 метара квадратних различитих објеката.

Агенција је и бившим власницима вратила 4.298 пословних простора, 854 стана, 916 зграда што укупно чини 6.068 објеката површине 435.500 метара квадратних.

Такође, Агенција је бившим власницима вратила 302 хектара градског грађевинског земљишта, 30.130 хектара пољопривредног земљишта и 5.187 хектара шума.

Агенција је вратила више хиљада квадрата пословног простора, станова и земљишта јеврејским општинама у Београду, Кикинди, Суботици, Новом Кнежевцу, Бачкој Тополи, Зрењанину.

(Бета / Тањуг)

Извор: Б92
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top