Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Мато Живковић тукао српске заробљенике

Датум објаве: среда, фебруар 21, 2018
Величина слова: A- A+

Свједок Тужилаштва БиХ Петар Цвијановић изјавио је у Суду БиХ на суђењу припадницима ХВО за злочине над Србима у Орашју, да је Мато Живковић звани Ракијица 9. маја 1992. године тукао затворене српске цивиле у шупи у Доњој Махали, те да су војници Макси Гајићу забили у врат нож од бајонета, а Аћиму Цвијановићу избили око и одсјекли дио коже на глави.

Фото: Thinkstock
Фото: Thinkstock

На суђењу десеторици припадника ХВО, Цвијановић је испричао да је по наређењу маскираних припадника хрватске војне полиције отишао испред сеоске читаонице.

„Скупило се око 50 Срба, међу којима је било жена. Мушкарци су ухапшени, а жене враћене кућама. Пред читаоницом је био камион Миће Гаврића, у који су нас натјерали да уђемо. Видио сам да су Гаврића одвели неки непознати војници, али не знам гдје“, испричао је Цвијановић.

Он каже да су тада одведени и Мићо Галић, Зоран, Лазо, Драган, Жарко, Мишо и Марко, а да је касније сазнао да су убијени.

„Ми смо одведени у шупу поред куће Мирзе Дељковића у Доњој Махали. Тамо смо затекли Јову Стевановића и Максу Гајића, које су војници тјерали да пјевају. Заробљене Србе су изводили напоље и тукли, а мене су тукли бејзбол палицом по цијелом тијелу“, истакао је Цвијановић.

Он је нагласио да је, када су војници скинули маске, међу њима препознао војника чији је надимак Ракијица.

„Осим тога што су нас тукли, тјерали су нас напољу да ходамо укруг. Један војник је Макси Гајићу забио у врат нож од бајонета, након чега је негдје одвезао његово тијело. Након два-три дана проведена у шупи, превезли су нас у салу Средњошколског центра у Орашју, гдје смо затекли затворене Србе из овог града, са којима нисмо смјели да контактирамо“, додао је Цвијановић.

Он је рекао да су након два мјесеца у логор доведене жене које су остале у Буковој Греди, међу којима је била његова мајка. Од жена су, каже, узимали новац.

„Мушкарци су у свако доба дана и ноћи одвођени на копање ровова. Током тих радова, на линији су погинули Лука Васиљевић, Нико Максимовић и ветеринар Љубо. Ја нисам копао ровове јер сам инвалид од 1997. године, али сам чистио простор испред сале“, навео је Цвијановић.

Он је истакао да су војници Аћиму Цвијановићу избили једно око и одсјекли дио коже на глави.

„Видио сам га крвавог кад се вратио с батинања. Касније је одведен и више се никад није вратио. Ацо Петровић, Саво Сарић и Перо Цвијановић исто су одведени и никад нису враћени. Тијело Пере Цвијановића ни до данас није пронађено“, нагласио је Цвијановић.

Свједок Радо Божић изјавио је да је његова мајка Радојка претучена у својој кући, те одведена у логор, те да ју је тукао Перо Винцетић звани Коњ, а након што јој се у логору погоршало здравствено стање, доктор јој је препоручио да оде у болницу у Винковце.

„Из логора је одведена комбијем према болници у Винковцима. До болнице никад није дошла. Сазнао сам касније да је наводно умрла у комбију од запетљаја цријева, у шта ја никада нећу повјеровати“, рекао је Божић.

И свједок Тошо Божић говорио је о околностима затварања цивила српске националности у логоре. Он је Орашје напустио 21. априла 1992. године, али су његова браћа Драго и Перо били малтретирани у логору.

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО-а Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те као припадници војне полиције.

На терет им је стављен прогон српског становништва – убиствима, затварањем или другим тешким одузимањем слободе, мучењима, силовањима и другим нечовјечним дјелима.

Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, заједно са њима познатим припадницима војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у основној школи у том мјесту, учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању према ратним заробљеницима.

Суђење ће бити настављено 28. фебруара.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Сарић: Оца су ми претукли Перо Винцетић и Иво Живковић …

Симић: Ракијица једва чекао да истуче затвореног Србина …

Деветорица оптужених негирала кривицу за злочине над …
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top