fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДУХОВНА ТРИБИНА: 155 година постојања Ливањске црквене заједнице

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/svom_1.jpgАдресе су се расуле Београдом, Земуном, шумадиjским сокацима и сремачким шоровима Болеча, Рушња, Сурчина, Бечмена, Јакова… а у души широко Ливањско поље.

Тамо, далеко од домета нашег ока, под Башаjковцем, поносно стоjи наша ливањска црква Успења Пресвете Богородице.
Одолева пуних 155 година на месту на коме jе подигоше и даровима обогатише ливањски Срби. Уз њу школа, међу првим православним у Босни, 140 година спрема генерациjе младих за живот одраслих.

Поводом ова два jубилеjа, парохиjа лиjевањска и Удружење Огњена Мариjа Ливањска организуjу низ трибина. Након успешних духовних вечери и предавања посвећених овоj теми у Ливну и манастиру Веселињу, у суботу 29. новембра 2014. године биће организована духовна трибина поводом 155 година постоjања и страдања ливањске цркве, у сали сурчинске цркве Свете Петке, са почетком у 18 часова.

Скуп ће благословити Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасиjе и осветлиће нам
аспекте значаjа духовне везе са завичаjем. Историjске околности и чињенице изградње лиjевањске цркве и школе представиће нам Радован Пилиповић, историчар и директор Архива СПЦ, а о животу цркве говориће и отац Мирко Јамеџиjа, некадашњи парох лиjевањски.

Уверени да личним присуством желите да искажете поштовање према наjважниjим верским и образовним установима Срба ливањског подручиjа, очекуjемо вас у заказано време, на заказаном месту.

Ваше Удружење ОМЛ и парохиjа лиjевањска

Плакат 155 година Лиjевањске цркве

Извор: Удружење Огњена Мариjа Ливањска

 

Везане виjести:

Божићни пакетићи за децу и угрожена старачка домаћинства

Позив на славу цркве Покрова Пресвете Богородице у Руjанима

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РУЈАНИМA

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: