Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Dan sećanja na Jadovno 1941-2019. biće obeležen u subotu 15. juna ove godine na Velebitu, Smiljanu i u Medku. Uskoro sledi više informacija.

Kraljevina Jugoslavija u Drugom svjetskom ratu: Istinom do nacionalnog pomiranja

Datum objave: četvrtak, jun 7, 2018
Veličina slova: A- A+

Proteklog vikenda bečka Prosvjeta je ponovo održala svoje popularne Susrete i razgovore, 2. juna u crkvi sv.Save u Beču. Tema je bila Kraljevina Jugoslavija u 2. Svetskom ratu a predavači su bili Dragan Krsmanović, pukovnik u penziji i bivši načelnik Arhiva Vojske Srbije u Beogradu i Miloslav Samardžić, novinar i publicista. Goste je pozdravio otac Nenad Mihajlović, starešina hrama, a pukovnik Krsmanović i g. Samardžić imali su nadahnut nastup.

Ova tema je izazvala veliko interesovanje publike, a prikazano je i par epizoda istoimene serije, koja se bavi teškim periodom srpske istorije, omeđenim godinama pre, za vreme i posle 2. Svetskog rata. Po reakciji publike, serija uspešno polemiše sa ideološki nametnutom istorijom koja je tokom Titove Jugoslavije uspostavila sistem vrednosti zbog koga se ta zemlja i raspala.

Ona brojnim istorijskim dokumentima i svedočenjima savremenika pokazuje da su u tom ratu među Srbima postojala dva antifašistička pokreta otpora koja su se borila protiv okupatora – Jugoslovenska vojska u otadžbini i prosovjetski Titovi partizani, kao i tragični građanski rat i međusobni sukob koji je srpski narod duboko ideološki podelio i koji ni do danas nije potpuno prevaziđen.

Razgovori posle predavanja bili su emotivni, a pitanja zainteresovane publike brojna i radoznala. Ticala su se odnosa tadašnjih saveznika prema legalnoj Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini i prepuštanja posleratne Jugoslavije uticaju Sovjetskog saveza i Titovim partizanima, represalijama i zločinima tog režima nad brojnim građanima Jugoslavije, posebno u Srbiji, akciji spašavanja savezničkih pilota od strane Mihajlovićevih snaga, visokom ordenju koje je general Mihajlović posle rata dobio od Francuskih i Američkih vlasti, kao i posledicama genocida nad srpskim narodom od strane NDH tokom rata i ulozi vlasti u Beogradu tokom tog perioda.

„Da bi se mi kao narod vratili svom nacionalnom interesu i autentičnom srpskom stanovištu, potrebno je da se i o ovom teškom periodu govori na naučni i pragmatičan način, da se neistine i lažne činjenice kojima su generacije varane preispitaju i koriguju, a da se jedna od brojnih srpskih podela – na „partizane“ i „četnike“ – demistifikuje i najzad prevaziđe.

Kao i svaki drugi narod, moramo se posvetiti svom pravom identitetu i međusobnom jedinstvu. To je podjednako važno za sve pripadnike našeg naroda, ma gde živeli, jer mi generacijama koje dolaze ne smemo da prenesemo besmislene sukobe “, rekao je predsednik Prosvjete, prof. Srđan Mijalković. Zahvalio je gostima i brojnoj publici na ovoj lepoj večeri i pozvao ih na jedinstvenu podršku radu odbora SPKD Prosvjeta u Austriji.

PR Prosvjeta Austrija, Beč 04.06.2018.

Izvor: Srbin info
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top