fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Данас годишњица страшног злочина над Србима у Машвини

English

pobijena-srpska-deca.jpg

У шуми Машвина, на Кордуну, усташе су на данашњи дан 1942. године поклале у збjеговима и властитим кућама више од 420 српских цивила, подсjећа Удружење „Јадовно 1941.“. 

„Ко jе осмислио `мртво коло` у Машвини, изнад Раковице, Слуњ, када су 21. jула 1942. године усташе поклале у збjеговима и властитим кућама више од 420 српских цивила, па закланих 10 дjевоjчица и 10 дjечака, од пет до седам година, скинуле голе, дjевоjчице положили на леђа у круг, споjили им руке, а раширили ногице и на њих положили голе заклане дjечаке“, пита с болом и у невjерици др Ђуро Затезало у своjоj књизи „Радио сам своj сељачки и ковачки посао“.

Свjедочанства о овом догађаjу показуjу да jе геноцид над Србима у Независноj Држави Хрватскоj /НДХ/ био манифестациjа исконског зла, тешко разумљивог и никада до краjа обjашњивог.

У књизи Милоша Гаћеше „Строj завичаjа – трећи део – Кордун 1942″ налази се свjедочанство о овом страшном злочину.

У књизи се наводи да jе 21. jула 1942. навече кренуо комадант Четвртог батаљона Кордунашког одреда Никола Басара са jош 14 бораца да обиђе поприште борбе коjа се одиграла 18. Јула 1942. у шуми Машвина.

„Када се разданило, 22. jула, са те косе /шума Машвина/ видjела су се готово сва села од Цазина до Раковице. Куће све горjеле. Остала jе пустош. Поред изгорjелих кућа понеки људски леш жене, дjетета или неког стариjег мушкарца“, пише у књизи.

Шума Машвина протеже се неколико километара кроз коjу води пут од Брезовца ка Кордунском Љесковцу.

„Када смо ушли у шуму наишли смо на страховите призоре дужином читавог пута – са обjе стране до два километра разбацани лешеви дjеце, жена и стариjих особа. Било jе поубиjане ситне и крупне стоке“, свjедочио jе тада Басара.

Он каже да jе терен на овом пропланку био покривен зеленом травом на коjоj jе лежало 20 дjеце. 

„Од ових 20 дjеце десеторо jе женских, а десеторо мушкараца. На њима и око њих нема ниjедног комада њихове одjеће или пелена. Дjеца су поредана у коло – ножице према унутра, а главе према вани за размjерном растоjању.

Дjевоjчице су на траву раширених ножица и ручица, а дjечаци на дjевоjчицама – трбух на трбуху. Свако диjете jе заклано, али се не види да су ту на лицу мjеста заклана“, свjедочио jе Басара.

Он каже да се не виде ни трагови крви што значи да  jе таj злочин почињен негдjе на другом мjесту па су их овдjе дониjели и поредали „у коло“.

Из Удружења „Јадовно 1941.“ позиваjу све коjи имаjу додатне информациjе, документе и слично у вези са овим догађаjем, да их контактираjу путем меjла: udruzenje@jadovno.com, телефоном: 051/333-588, +387/65/511-130 или на адреси Удружења – Краља Алфонса Тринаестог 49a, Бањалука, Република Српска

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Исконско зло – покољ дjеце у Машвини

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: