fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Промовисана антологија поезије „Прогнани Орфеји“

Промоциjа књиге Прогнани Орфеjи у Приjедору

Промоциjа књиге „Прогнани Орфеjи“ у Приjедору

Антологиjа избjеглих српских пjесника „Прогнани Орфеjи“, промовисана jе вечерас у Галериjи „`96“ у Приjедору.

Антологиjа српске избjегличке поезиjе са подручjа Хрватске, БиХ и Косова и Метохиjе с краjа 20. виjека обjављена jе приjе четири дана у издању културне институциjе „Бранково коло“ и вечерас jе први пут промовисана.

Антологиjу jе саставио директор „Бранковог кола“ Ненад Груjичић коjи jе истакао да jе ова књига посебна због тога што се овом тематиком на Балкану и шире до сада нико ниjе бавио.

У антологиjи читаоци могу наћи 116 пjесника, од наjстариjих, рођених приjе Другог свjетског рата, па до наjновиjих коjи су jош били дjеца у вриjеме избjеглиштва и прогона у ратовима с краjа двадесетог виjека.

Груjичић каже да jе уврстио само пjеснике коjи су на сопственоj кожи осjетили ватру наjновиjег рата у драми присилног напуштања кућног прага.

Он наводи да антологиjа покушава да поезиjом, као наjвишим обликом писмености, предочи драму људског бића у избjеглиштву и прогону послиjе ратова на Балкану.

„Када се надносимо над овом књигом сjетимо се прогнаног пjесника Овидиjа иза кога jе, када jе све изгледало безнадежно, након толико векова остало светско песничко дело, а од римских владара тога времена не памтимо готово ништа“, рекао jе Груjичић, представљаjући књигу.

О књизи су говориле Драгана Крагуљ и Александра Мариловић, а пjесме из антологиjе казивала jе глумица Позоришта Приjедор Зорица Јоjић.

Ово jе пета антологиjа коjу потписуjе Ненад Груjичић. Претходиле су jоj антологиjа посвећена народном благу – оjкачи, услиjедио jе Алманах стихова поводом 20 година едициjе „Стражилово“, затим Општа антологиjу српске поезиjе од 1847. до 2000.године и Панорама поезиjе Бранковог кола „Да доплетем венац започети“.

Антологиjа избjеглих српских пjесника „Прогнани Орфеjи“ тек ће имати своjе промоциjе почетком августа у Београду и Новом Саду, а у септембру на „Бранковом колу“.

Вечерас jе представљена и Груjичићева књига „Светлица“ коjа jе изашла у издању београдске „Просвете“. Сачињена jе од пjесама писаних 14 година о завичаjу, дjетињству, поезиjи, љубави.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

„прогнани орфеjи“, прва избjегличка пjесничка антологиjа на …

Промоциjа “Книнске Краjине 5” и књиге “Риђане и братство …

„(х)историjа осушене збиље“ – о стратегиjи „ножа и крижа“

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: