Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Клуб 100 нас уводи у НАТО: Западна алијанса и амбасада Америке припремају широку пропагандну акцију

Датум објаве: понедељак, јун 4, 2018
Величина слова: A- A+

Окупљају јавне личности које ће покушати да промене негативну слику о том војном блоку

Алијанси циљ удаљавање Србије од Русије / Фото АП
Алијанси циљ удаљавање Србије од Русије /
Фото АП

Представници америчке амбасаде и НАТО појачали су активности на приближавању Србије западној војној алијанси, а круна тих тежњи требало би да буде оснивање неформалног „клуба 100“ у који би ушли професори универзитета и јавне личности с циљем да отворено пропагирају напуштање досадашњег курса неутралности – сазнају „Новости“.

Према одлично обавештеним изворима нашег листа, други секретар у амбасади САД Џон Бовермастер недавно је потврдио да ће се средином септембра, на Фрушкој гори, окупити група професора ради припрема и едукације за популаризацију НАТО.

Пошто Бовермастер напушта функцију, план је да пројекат који је он започео заврши његов наследник Џон Радерфорд. Суштина је у томе да се уз пропагандни рад појачају и оперативне активности на терену.

Ова опсежна акција ослања се на глобалну стратегију Запада о „елиминисању малигног утицаја Русије на Балкану“, а кључна зона појачаног пропагандног деловања је управо наша земља, али и Република Српска, у којој обавештајци Алијансе и западних служби имају специјалан задатак да прекину чврсту спону Милорада Додика с Кремљом.

Да НАТО намерава да се озбиљно посвети мењању негативне слике о том савезу која постоји у Србији, сведочи и то што је прошлог месеца у Београду боравила Чинчила Моли из Одсека за пропагандну делатност Европске команде НАТО.

Према нашим информацијама, она је разговарала с представницима неких невладних организација и распитивала се за став јавности према САД и НАТО, као и да ли се тај однос може мењати. Интересовало ју је и да ли је довољно добро представљена сарадња Министарства одбране и Војске Србије са НАТО, као и шта је све предузето на промоцији вежбе „Србија 2018“, коју у октобру у Младеновцу организују НАТО и Министарство унутрашњих послова Србије.

У ПЛАНУ 19 ВЕЖБИ

Током ове године, у плану је да Србија одржи укупно 19 вежби са НАТО или Америком, док је у исто време планирано девет вежби са Русијом или чланицама ОДКБ. Прошле године однос је био 10:3 у корист НАТО. Иначе, од ступања у „Партнерство за мир“ 2006. године, Србија је имала укупно 150 вежби са НАТО.

Отприлике у исто време, у „Краун плази“ је одржан састанак поводом заједничке вежбе „Србија 2018“, којем су, имеђу осталих, присуствовали шеф канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство у Сектору за политичка и безбедносна питања НАТО Џејмс Меки и референт НАТО за Србију Анжелик Томсен-Барнет. Главна тема је, уместо саме вежбе, био план промоције Алијансе у нашој земљи.

Такође, америчка амбасада подржава и помаже активности неких невладних организација које се баве промоцијом НАТО. Тако је средином маја у хотелу „Кристал“ у Београду одржана конференција под називом „Обликовање будућности Србије у ери несигурности“ у организацији „Атлантског савета Србије“, на којој се говорило о предностима сарадње Србије са НАТО и САД.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже, за „Новости“, да су промотери НАТО променили стратегију и да наступају „мекше“, чак прихватају и позицију војне неутралности, с циљем да удаље Србију од Русије:

– Схватили су да њихов приступ не даје резултате, зато што су потценили интелигенцију Срба а преценили страх. Сада све више заступају наводно реалну опцију, признајући да је било грешака и говоре да разумеју наша негативна осећања. Наравно, истичу да је сарадња са НАТО и приближавање том савезу реалност и да то треба уважити.

Српски и грчки војници тренирају заједно у "Партнерству за мир" / Фото Танјуг
Српски и грчки војници тренирају заједно у „Партнерству за мир“ / Фото Танјуг

И Александар Гајић, из Института за европске студије, наводи да НАТО мења стратегију, јер досадашња није била ефикасна:

– Константни су притисци да одустанемо од Космета и да се дистанцирамо од пријатељске Русије, што значи да се одрекнемо својих интереса – каже Гајић.

Аутор: В. Н.

Извор: НОВОСТИ
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top