fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

КАО НИ ЗА МНОГЕ ДРУГЕ УЧИЊЕНЕ НАД СРБИМА, ЗА ЗЛОЧИН У ЖЕПИ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/zepa-curguz.jpg

У Жепи код Хан Пиjеска данас jе служен парастос, прислужене свиjеће и положено цвиjеће на Спомен обиљежjе за 45 припадника Воjске Републике Српске, коjи су приjе 21 годину убили припадници нелегалних муслиманских снага. 

Предсjедник Борачке организациjе Српске Пантелиjа Ћургуз рекао jе да се у Жепи на данашњи дан приjе 21 године догодио злочин, jер су људи убиjени током хумане акциjе достављања хране и воде воjницима, коjи су обезбjеђивали воjни обjекат, а били су окружењу нелегалних формациjа.

Он jе истакао да оваj злочин jош ниjе процесуиран, иако се знаjу налогодавци и извршиоци.

„Овдjе се преплићу туга и понос, jер смо изгубили 45 борца, али имамо Републику Српску коjа jе гарант безбjедности и jедног дана ће, вjеруjемо у то, бити самостална“, поручио jе Ћургуз.

Он jе навео да ће БОРС истраjати у захтjевима да буду процесуирани ратни злочини, те да ће поштовати Закон о правима бораца.

Предсjедник Борачке организациjе општине Пале Михаjло Парађина рекао jе да се у Жепи приjе 21 годину догодио страшан злочин и да убиство 45 српских бораца представља наjтрагичниjи догађаj у новиjоj историjи општине Пале.

„То jе дан када jе Сараjевско-романиjска региjа пустила сузу. То jе наjтрагичниjи дан у новиjоj историjи Пала, jер jе 45 српских воjника у jедном дану и на jедном мjесту дало живот за Републику Српску“, рекао jе Парађина.

Према његовим риjечима, они су убиjени током хуманитарне акциjе достављања хране воjницима на репетитору на брду Зловрх.

„Борачка организациjа Републике Српске стоjи на бранику одбране свих права борачке популациjе“, рекао jе Парађина и додао да борачка категориjа ниjе добила адекватан статус у друштву и да се више пажње мора посветити запошљавању дjеце погинулих бораца.

Парастос jе служио jереj Миљан Рађеновић, а виjенце на Спомен-обиљежjе су положили генерал Милан Торбица, савjетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Српске, делегациjе Борачке организациjе Републике Српске и општинских организациjа Сараjевско-романиjске региjе, делегациjе скупштина општина Пале, Хан Пиjесак и Рогатица.

Виjенце су положиле и делегациjе Удружења ветерана служби безбjедности Српске, Удружења „Бели вукови“ са Пала, инспектор Управе криминалистичке полициjе МУП-а Српске Симо Тушевљак, СУБНОР-а Пале, Кола-српских сестара Пале и други.

Борце Сараjевско-романиjског корпуса Воjске Републике Српске су 4.jуна 1992. године на Жепи из засjеде напале муслиманске снаге, упркос договору о мирном проласку.

Колона jе нападнута са свих страна, српски воjници су насумице убиjани. Припадници такозване Армиjе БиХ су 12 заробљеника затворили у оближњу шталу и живе запалили.

Ово jе jедно од наjмасовниjих страдања припадника Сараjевско-романиjског корпуса Воjске Републике Српске током протеклог Одбрамбено-ослободилачког рата.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: