fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Годишњица доласка српске војске на Крф и Видо

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/srpski-vojnik-po-dolasku-na-krf.jpg

Комеморативним свечаностима 26. и 27. септембра на Крфу и острву Видо обележава се 96. годишњица доласка српске воjске на та грчка острва у знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске воjске.

Поред церемониjа одавања државних и воjних почасти биће изведени и краћи уметнички програми у извођењу наjбољих ђака Шабачке, Панчевачке, Смедеревске, Чачанске, Лазаревачке и гимназиjе Владичиног Хана, коjи учествуjу у наградном студиjском путовању коjе за циљ има обилазак српских воjних мемориjала у Републици Грчкоj.

Помену и комеморативним свечаностима присуствоваће и представници више српских удружења за неговање традициjа ослободилачких ратова Србиjе.

Србиjа ће бити представљена на ниском нивоу, а српску делегациjу ће предводити државни секретар Министарства рада, запошљавања и социjалне политике Негован Станковић, а у церемониjи ће учествовати представници Министарства одбране и Воjске Србиjе.

Делегациjи Србиjе на острвима Крф и Видо придружиће се и амбасадор Србиjе у Грчкоj Драган Жупањевац и генерални конзул Србиjе у Солуну са сарадницима.

После неуспелог покушаjа да се српска воjска повлачи долином Вардара, а због продора бугарске армиjе и пресецања комуникациjа, као и изостанка планираног продора савезника из Солуна у сусрет српскоj воjсци, Врховна команда jе 24. новембра 1915. одлучила да се трупе повуку преко Црне Горе и Албаниjе на Јадранско приморjе.

После више од месец дана тешких маршева по наjтежем времену и беспућу, српска воjска се прикупила код Скадра, Драча и Валоне одакле се повукла на Крф на коjем се до априла нашло 151.828 воjника, у Бизерти око 13.000 воjника, а на Корзици и у Францускоj њих око 5.000.

 

Извор: СРБЕЛ.НЕТ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: