Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Јеврејска општина критикује заједницу: Савезу са деветоро запослених 200.000 евра

Датум објаве: петак, март 16, 2018
Величина слова: A- A+

Јеврејска општина Београд критикује начин на који Јеврејска заједница троши новац. Мандић: Имамо највише чланова, а добијамо само 86.000 евра

Зграда Савеза јеврејских општина Фото В. Данилов
Јеврејска општина Београд

Очи чланова свих 10 јеврејских општина у Србији упрте су у Владу, уз очекивање да ће, како је незванично најављено, ове недеље именовати свог члана и уједно председника Надзорног одбора. Задатак овог одбора, са чијим се формирањем касни дуже од годину дана, јесте да контролише располагање огромном свотом новца, коју Савез јеврејских општина од прошле године добија из буџета по Закону о отклањању последица Холокауста.

Највећа, Јеврејска општина Београд обухвата 64 одсто свих чланова јеврејске заједнице на територији Србије. Упркос томе, како каже њен председник Данило Медић, за једногодишње функционисање добила је свега 86.000 евра. А остале јеврејске општине прошле су још лошије.

– Нисмо се бунили због износа јер су нам, захваљујући успешној сарадњи са Агенцијом за реституцију и њеној експедитивности, враћене некретнине, од чијег рентирања можемо да се издржавамо и помажемо Јеврејску општину Приштина, која није добила ни динара. Од 950.000 евра, колико је јеврејска заједница добила из буџета, 427.000 је одвојено за Савез јеврејских општина и појединачне општине, али тако да је Савез добио пола а ми сви остали другу половину – каже Медић.

Притом, како истиче, за разлику од општина, Савез нема чланство и има само деветоро запослених. Осим ЈО Приштина, новац није добила ни ЈО Земун, уз образложење да није отворила буџетски рачун, иако има отворен трезорски. Притом, објашњавају у ЈО Београд, према Закону о отклањању последица Холокауста, буџетски новац морају да добију све јеврејске општине за функционисање, плус за пројекте.

ЗАМЕРКЕ

Ово нису једине замерке у вези с трошењем новца који стиже из државне касе. Медић каже да је дужност председника ЈОБ преузео у октобру прошле године и да је одмах приметио да је 49 милиона уплаћено инвестиционом фонду.

– Образложење је било да паре не треба да леже на рачуну већ да се оплоде. То је супротно Закону о буџету – каже Медић.

Јоб има замерку и јер су људи који управљају средствима уједно и делегирани чланови Надзорног одбора.

Аутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Јеврејска општина: Година трошења, али без кочница

Два милиона евра од јеврејске имовине без контроле?
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top