fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Дан сећања на страшне злочине у Јадовну обележен код Шаранове jаме на Велебиту, великим комеморативним скупом. За 132 дана 1941. у логорима смрти зверски jе убиjено 40.123 људи

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/v-n-rep-jadovno-velika_620x0.jpg

Дан сећања на страшне злочине у Јадовну обележен код Шаранове
jаме на Велебиту

ВЕЛИКИМ комеморативним скупом код Шаранове jаме, на Велебиту, и у заливу Слана на острву Паг, у суботу jе обележен „Дан сећања на Јадовно 1941“. Више од хиљаду потомака страдалих, студената из Бањалуке, Београда и Новог Сада положило jе венце на место страдалих Срба, коjи су на наjмонструозниjи начин убиjени првих дана рата 1941. године.

Као и претходне четири године организатор jе Српско народно веће из Загреба и Удружење потомака и поштовалаца жртава комплекса логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг 1941.

Присутнима су се обратили Душан Басташић, председник удружења „Јадовно 1941“, Милорад Пуповац, председник СНВ, Стjепан Месић, бивши председник Хрватске и Огњен Крауса, председник Координациjе jевреjских општина. Цвеће и венце су положили и чланови борачких удружења.

– Од заборава морамо да отргнемо спомен на страшне жртве Јадовна – рекао jе Пуповац. – Страшно jе место где су они убиjени, колико их jе убиjено, на коjи начин, као и разлог. Супротставићемо се онима коjи желе да омаловаже жртве. Данас неки желе да обнове идеологиjу коjа jе стаjала иза злочина.

Међу присутнима, био jе и Никола Лончина (81), jедан од сведока стравичног злочина. Он се са тугом у гласу присећа 15. маjа 1941. године, када jе његов деда по маjци Петар Калинић одведен из куће.

– Док jе ручао, усташе су ушле у кућу. Одвели су га и он се никада ниjе вратио. Према документациjи професора Ђуре Затезала, покоjни Петар Калинић jе убиjен средином jуна, а заведен jе под редним броjем 439 – прича Лончина.

Спомен подручиjе Јадовно прво jе добило обележjе шездесетих година прошлог века. Хрватска воjска jе 1992. споменик уништила. Обновљен jе пре две године.

– На данашњи скуп дошли су потомци из Аустриjе, Словениjе, Србиjе, Републике Српске, али им ниjе омогућено да се попењу на врх Велебита где jе био велики логор – прича Басташић, напомињући да се ових дана преко хрватских медиjа понавља опасна реторика коjа наставља континуитет злочина.

На овом подручjу налазе се 32 до сада регистроване крашке jаме у коjе су усташе током лета 1941. бацале убиjене Србе и Јевреjе.

Истина о страдању невиних жртава у комплексу логора Јадовно-Госпић-Паг, дуго jе било под велом таjне. Прва студиjа jе обjављена тек 2007. године. Историчар др Ђуро Затезало евидентирао jе 40.123 жртве, коjе су зверски убиjене за само 132 дана постоjања логора.

У пашком месту Метаjна формиран jе први логор за жене и децу у Другом светском рату. Српски и jевреjски логори били су и на камењару рта Слана на острву Паг, где jе убиjено наjмање 8.000 жртава, наjчешће тако што су бацани у море са каменом везаним око врата.

На обали Јадранског мора у суботу jе обновљена спомен-плоча постављена 2010. године, а коjе jе за само два дана уништена.

ШАРАНОВА ЈАМА

УстаШке власти су покушале да сакриjу трагове злочина, тако да су многе крашке jаме у коjима су се налазили посмртни остаци логораша, маскирали грањем, затрпавали камењем, а неке и бетонирали. Тим спелеолога коjи jе 1990. боравио у Шарановоj jами, нашао jе у њоj посмртне остатке између 11.000 и 15.000 људи.

БАЦАЊЕ У ЈАМУ

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, формиран jе већ током априла 1941. Центар jе био у Госпићу, у „Герихту“, затвору из аустроугарских времена. Било jе jош неколико сабирних логора. Комплекс су чиниле и безброjне крашке jаме Личког поља и Велебитског масива. Везане жицом, жртве су пред jаме довођене у дворедима, са ужетом или ланцем провученим дуж колоне. Убице би прву двоjицу у колони ударили чекићем или маљем у главу и гурнули према бездану, а онда би ови као тег, уз стравичан лом, крике и звекет ланаца, повукли остатак колоне у дубину.

 ПОСАО ЗА ПОЛИЦИЈУ

Колона од пет аутобуса у коjима су се налазили потомци страдалих, студенти Београдског, Новосадског и Бањалучког универзитета задржани су преко три сата на граничном прелазу Личко Петрово Поље. Колону аутобуса jе jош два пута задржавала саобраћаjна полициjа у Госпићу. Колона из Србиjе и Републике Српске стигла jе на краj комеморативног скупа.

М. Ковачевић |29. jун 2013.

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Злочин у Јадовну не смиjе бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. jуна 2013.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: