fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Важно саопштење – српским туристима у Хрватској

Драгим нашим суграђанима желимо сунчане дане и леп провод у Лиjепоj нашоj. Ценимо њихов модеран животни став и правазилажење свих примитивних националистичких граница. Издигли су се из мноштва своjих затуцаних и фашистичких сународника, коjи никада неће изаћи из деведесетих.

Поникли у земљи продаваца кромпира, отрцаних шаjкача, зноjавог фолклора и превазиђене ћирилице, направили су младалачки искорак ка Западу.  За Југославиjу опет има наде – драги и никад прежаљени Тито би био поносан на поjедине младе Србиjанце. Желимо им леп провод и срећан пут, да их уживање и радост прате током целог аранжмана.

Додали бисмо неколико ситних и необавезних предлога Вама коjи летуjете. Док будете пролазили своjим колима поред Саве, застаните негде на 5 минута само. Протегните се на равничарском ваздуху, освежава. Не било Вам тешко, сагните се и пољубите земљу под коjом лежи 500.000 убиjених Срба, Јевреjа и Рома, мале деце и стараца, наших предака.  Да, баш ту у близини су их Усташе закопале jер нису били достоjни да живе у Независноj држави Хрватскоj.  Да, ту близу jе логор Јасеновац, где су наши преци последњи пут из jаме погледали небо и сунце, лагано умирући. Исто урадите и ако пролазите кроз Херцеговину, поред Мостара, Требиња…

Брзо се стиже до прелепог плавог мора хрватске обале. Са нестрпљењем  се залећете преко ситног песка и ускачете у таласе Лиjепе наше. То сви радимо кад угледамо море jер то jе тако нормално. Мало даље од обале отиснувши се, можда ћете чути неки хук из дубина и неки ветар коjи га носи по мору. То jе хор Срба и Јевреjа побиjених у логору Слана на Пагу и побацаних у море. Они ту заувек леже. То су сва она деца и старци коjи су последњи пут ушли у лепи плави Јадран, бачени са острва где се данас туристи проводе, бачени да никад више не изроне. Поздравите их и реците им да има jош људи коjи их памте. Можда Вам jе баш неко од њих рођак или предак.

После романтичне вечере у неком од  ресторана на риви, ако затекнете своj аутомобил изгребан, избушених гума, не љутите се. Ви сте модерни и знате да свуда има хулигана. Чак и онаj графит “Србе на врбе” може само употпунити аутентични доживљаj модерном туристи. Један Немац за исте паре добиjе много мање од вас. Њему нема ко да исече гуме, пљуцне у чашу пива, опсуjе маjку српску. Његов доживљаj ниjе потпун, он не зна шта пропушта.  Ипак, увек наручуjте kavu и kruh, научите хрватске изразе, да не бисте упали у веће неприлике. Ви то можете и умете, то захтева  толико мало труда, а даjе сигурност.

На повратку у Србиjу, угледаћете у даљини по неки  трактор док скупља сено на ливади. На моменат, али врло мали моменат, милисекунду, сетите се свих оних сународника коjи су на истим тракторима бежали у Србиjу, у Београд, у Нови Сад. Бежали су главом без обзира. Само их се на трен присетите. Они су такође градили ту обалу и те градове где сте провели диван одмор. Они се неће љутити. Чак ће им бити мило што сте прошли њиховим родним краjем у коjи се никада не смеjу вратити.

Ето тако, драги наши суграђани. Ово су мали савети како да оплемените одмор у Лиjепоj нашоj. Увек будите тако безбрижни и модерни, то jе будућност и лепота постоjања. За несрећом других се не треба пуно окретати.  Зато смо вас и саветовали да све радите на jедан кратак трен, на jедну милисекунду, jедан безначаjан траг у времену коjе се вас не тиче. Чисто узгред, ако се сетите.  Живи били.

Извор: СРБИН ИНФО

 

Везане виjести:

Постављен крст на Сланоj!

Tesla at Jadovno

Брендирање Јадовна – Jadovno 1941.

Метаjнска литиjа 2015. – Jadovno 1941.

НИН: Без имена и спомен-обележjа

Ми вас нисмо заборавили!

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

3 Responses

  1. У Кроацију , као и кроз њу (макар то било и транзитно), проћи ћу само на Руском тенку у фул опреми кад будемо ослобађали западни балкан од фашистичке пошасти. Толико.

  2. Ugodan aranžman pored vas nacionalista-ustasa… To ne postoji.Letovao sam, i treso sam se od bezobrazluka.I to sam sa devojkom.Nikad vise u ustasku zatucanu zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: