fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Размишљање омладине која живи у Србији о злочинима над српским народом

Bratunac_godisnjica_Vojnicko_groblje_Naser_Oric_Srebrenica.jpg
Братунац

Имала сам прилике да се ових дана нађем у друштву млађих људи у распону од 20 до 30 година. На моjе задовољство ту су се нашли и омладина, коjи су интелектуалци, као и они са завршеном средњом школом. Углавном су сви били Срби, сем jедне особе коjа исто живи у Србиjи, али jе полутанка дете из мешаног брака Хрвата и Српкиње.

Желела сам обавити са њима нефромални разговор о томе како они виде садашњу ситуациjу и шта у опште знаjу о злочинима над Србима. Наиме jа сам им навела уопштене податке о броjкама са коjима jа располажем, да jе на пример на териториjи Босне и Херцеговине, за време Другог светског рата убиjено 721.000 Срба, да jе у Сребреници у задњем рату убиjено преко 3.200 Срба, да 1.881 или 1.887 лица српске националности на териториjи НДХ ниjе индентификовано, а да на териториjи БиХ у босанско-херцеговачком рату ниjе индентификовано 1.650 Срба. Да jе муслимана у Сребреници ниjе убиjено више од 1.000 воjно способних и то оних коjи су вршили злочине над Србима 1992-1992, под командом Насера Орића.

Да не будем превише напорна са детаљима, нисам више желела да их гњавим са броjкама. Рекла сам им да сваки дан погледаjу на моj профил на ФБ увек има о злочинима над Србима. Један коментар jе био: „Како могу да се смарам са тим стварима?… Наjбитниjе сачувати живу главу… Срби узалудно гинули“.

Моj одговор jе на све то био да нисам од оних људи коjи злочине над своjим народом тек тако заборављаjу. Да Срби никада нису желели ратове и да jе наше било само да се бранимо.

Коментар од друге особе jе био сличан: „Ја веруjем само људима коjи су то заиста прошли“.Рекла сам jоj да оно што обjавим ниjе jе лаж, нити се бавим шпекулациjама и нагађањима. А наjгоре ми jе ипак било са особом из мешаног брака.

Дино Мерлин у "фином" друштву 1988.

Дино Мерлин у „фином“ друштву 1988.

Кад сам jоj споменула да jе певачица Халка Палдум имала Јавну кућу (куплераj), у коjима jе подводила српске девоjчице стариjе од 12 година. Она ми рече да jе то лаж. Навела сам jоj и ко jе у ствари Дино Дервишхалидовић алиас Дино Мерлин, да jе он у свом обjекту имао натпис: „Забрањено за Србе и псе“, да jе он своjевремено испевао песму посвећену Алиjи Изетбеговићу, ратном председнику Босне и Херцеговине, она ми jе рекла да jе то лаж. Нисам се сусдржала, па сам jоj одбрусила и рекла да таква персона не може да заслужуjе моjе поштовање, да бих од ње добила одговор: – “Он jе само човек“.

Рекла сам jоj да ако мене неко доживљава као псето, ни jа њега не могу гледати другачиjе. А кад сам рекла да jе таj исти Дино Мерлин се иживљавао над Србима у логорима у Сараjеву. Она ми jе на то рекла, да jе то лаж, да су Срби платили да се тако говори о њему.

Причала сам jоj да знам људе коjи су прошли тортуру од стране Дине Мерлина и да њима веруjем, jер их знам лично. Све време она jе слушала певаче из Хрватске и Федерациjе БиХ. Тада сам jе замолила да макар пусти неку Цецу. Без пардона ми рече да она то не слуша.

Драга браћо и сестре, краjње време jе дошло да свима отварамо и уши и очи. Да ми и наша деца не учимо лажирану историjу и да се скрива страдање нас и наших предака, да нам у уџбеницима не потиру броjке наших убиjених, прогнаних и закланих. Зато делите у што већем броjу приче о свим злочинима коjи су се десили над нашим невино убиjеним сународницима.

Наjстрашниjе ми jе то што злочинци нису имали милости ни према нашоj деци. Наши властодржци се већ децениjама мењаjу, али завет ћутања о српским страдањима и жртвама се не мења.

Када сте на државноj телевизиjи, РТС, видели да се прича о злочинима над Србима? Врло ретко. Ниjе страдање нашег народа само „Олуjа“, има ту jош много тога, а у питању су наши приjатељи, браћа, кумови, рођаци… коjи су се нашли на том месту. Не потцењуjем да се “Олуjа“ ниjе десила, али треба сви злочини да равномерно буду заступљени! Помислите само ово… да би и Ви исто прошли као и ти Срби, да сте живели у то време и на том месту.

Куда? Где? Коме? Како?

Не дозволите да нас нико више ућуткуjе, да нам не намећу певаче коjи величаjу злочинце и злочине над нашим народом и све што jе њихово! Не смемо да ћутимо о злочинима, ако су их jедном убили не дозволимо да они буду по други пут убиjени нашим заборавом!

Свим невино убиjеном Србима нека jе лака црна земља!

Аутор: Наташа Дуганџиjа- Сташевић

Извор: ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

 

Везане виjести:

БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ „ОЛУЈЕ“

Неузнемирена jавност

УБИЈЕН ЈЕР НИЈЕ ХТИО ДА НАПУСТИ СВОЈУ КУЋУ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: