fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРОМОВИСАНА КЊИГА „МИТРОПОЛИТ СВЕТИ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ“

Промоциjа књиге Митрополит Свети Петар Зимоњић у Источном Сараjеву

Промоциjа књиге Митрополит Свети Петар Зимоњић у Источном Сараjеву

Књига „Митрополит Свети Петар Зимоњић“, аутора протоjереjа-ставрофора Ранка Билинца, коjа говори о животу и раду митрополита захумско-херцеговачког и приморског, а потом и митрополита дабробосанског, коjи jе мученички пострадао од усташа 1941. године, промовисана jе синоћ у Културном центру Источно Ново Сараjево.

Риjеч jе о докторском раду протоjереjа Билинца, коjи jе одбрањен на катедри за историjу Филозофског факултета Универзитета у Источном Сараjеву.

Аутор књиге истиче да jе митрополит Петар Зимоњић, коjи jе познат и као Дабробосански и Сараjевски, „велико осjетило Православне цркве, светитељ коjи jе своjим животом свjедочио Господа, васкрслог Христа“.

„Циjелог живота jе говорио о `малом` човjеку и његовим вриjедностима. Увиjек jе био уз тог `малог` човjека, обраћао му се, бодрио га“, наводи Билинац.

Он наглашава да су и аустроугарске, а касниjе и усташке власти биле свjесне угледа у народу митрополита Зимоњића и због тога га се плашиле.

Према његовим риjечима, страдање митрополита Зимоњића почиње када усташке власти, преко сараjевског жупника Божидара Брала, траже од њега да укине ћирилицу у црквама, заприjетивши му слањем у логор и смрћу.

Усташе су први пут 27. априла 1941. године упале у сjедиште Митрополиjе дабробосанске у Сараjеву и тада митрополит Зимоњић на питање jедног од усташа да ли jе он таj митрополит коjи захтиjева рат са Њемачком, одговара да Срби нису рат изазвали, али да Срби нису кап воде коjа се може лако прогутати.

„Митрополит jе 17. маjа одведен у Загреб, на пут свог страдања. У Загребу jе малтретиран, а одатле jе одведен у логор Керестинац. Тамо му jе скинута мантиjа и обриjан jе. Одатле jе одведен у логор у Госпићу, гдjе jе малтретиран. Из Госпића jе поново враћен у Загреб, а одатле у логор Јадовно. Ту jе сваки дан ишао на челу колоне Срба коjе су усташе убиjале и бацале у jаме на Велебиту. Један од усташа му jе 5. августа маљем разбио главу и бацио га у Шаранову jаму, гдjе jе завршио земаљски живот“, испричао jе Билинац, додаjући да се култ митрополита Петра Зимоњића разраста у народу.

Он истиче да приликом писања књиге ниjе било нимало лако сакупљати грађу, jер jе много тога пропало у Првом и Другом свjетском рату.

Говорећи о књизи, декан Богословског факултета „Свети Василиjе Острошки“ из Фоче Дарко Ђого истакао jе да недостаjу овакве књиге коjе се тематски баве личностима значаjним за црквени живот.

„Према jедноj од књижевних теориjа, лик оца Николе из романа Иве Андрића `На Дрини ћуприjа`, ко jе неко од апсолутног ауторитета, коjи носи светост по себи, коjа jе шира и од религиjских граница, заснована jе на лику митрополита Петра Зимоњића“, рекао jе Ђого.

Предавач на Богословском факултету у Фочи протоjереj-ставрофор Ненад Тупеша истиче да књига представља значаjн допринос историjско-богословскоj науци уопште, jер jе сада први пут на префињен начин, питким садржаjем и начином писања, прикупљена наjобимниjа историjска грађа коjа се тиче личности светог Петра Сараjевског, али не само њега.

„Ту jе изнесен читав сплет историjских околности коjе су везане за његову свету личност, било да jе риjеч о његовоj постоjбини гдjе jе рођен – Херцеговини и Црноj Гори, било да jе риjеч о његовоj епископскоj служби као митрополита захумско-херцеговачког, а потом као митрополита дабробосанског“, рекао jе Тупеша.

Према његовом мишљењу, Билинац се потрудио да све поjединости и мање познате чињенице донесе у овоj књизи на краjње систематичан и академски начин коjи одговара докторскоj дисертациjи.

„Ово представља озбиљну студиjу коjа превазилази границе докторске дисертациjе. Ово jе допринос науци и историjи уопште Православне хришћанске цркве“, сматра Тупеша.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасиjе, уз Његово преосвештенство епископа захумско-херцеговачког и приморског Григориjа, jедан од рецензената дjела истиче да се књига, иако стручна историjско-богословска студиjа, чита са великом пажњом, и због значаjа митрополита Петра Зимоњића у новиjоj црквеноj и националноj историjи, али и због обиља података и материjала коjи садржи, као и начина на коjи га аутор излаже, обрађуjе и процjењуjе.

Митрополит Петар Зимоњић рођен jе у Грахову 1866. године, 1903. године jе изабран за митрополита херцеговачког, а 1920. за митрополита дабробосанског.

Православна црква га jе 1998. године прогласила за свештеномученика, а 2000. године уврстила у ред светитеља и прославља се 17. септембра.

Њему jе посвећена Богословиjа у Фочи и низ храмова.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПРОМОВИСАНА КЊИГА О СВЕТОМ ПЕТРУ ДАБРОБОСАНСКОМ

КАКО ЈЕ СТРАДАО МИТРОПОЛИТ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ – Jadovno …

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „МИТРОПОЛИТ СВЕТИ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: