fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛИ ТЕСЛИ У ХОТЕЛУ „ЊУЈОРКЕР“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/Otkrivena_bista_Nikole_Tesle_u_Njujorku.jpg

Биста великом српском и свjетском научнику Николи Тесли откривена jе у њуjоршком хотелу „Њуjоркер“ на Менхетну, гдjе jе провео посљедњих десет година живота.

Откривање бисте уприличено jе на традиционалноj Мемориjалноj конференциjи у организациjи Теслине научне фондациjе из Филаделфиjе, чиjа jе тема ове године била „Вратимо Теслу у америчке школе“.

Прота Ђокан Маjсторовић, старjешина цркве Свети Сава у Њуjорку, благословио jе бисту током протеклог викенда у присуству великог броjа Срба, као и америчких научника и професора, учесника конференциjе и поштовалаца Теслиног рада.

Предсjедник Теслине научне фондациjе Никола Лончар рекао jе да jе оваj догађаj од посебне важности и представља jедан у низу покушаjа да се име српског гениjа коjи jе своjим изумима задужио циjело човjечанство отргне од заборава.

Он jе подсjетио да jе Фондациjа Теслину бисту, коjа jе дjело академског ваjара Боjана Микулића из Бањалуке, до сада поклонила Амбасади САД у Београду, градовима Лесковцу, Бањалуци и Рахвеjу у америчкоj савезноj држави Њу Џерси, те Френклин Институту у Филаделфиjи.

„У току jе израда Теслиних рељефа од бронзе, коjи ће бити поклон за првих 100 школа у САД коjе уврсте Теслу у школски програм, док ће свакоj школи коjа усвоjи назив `Никола Тесла` бити поклоњена биста“, рекао jе Лончар.

Он jе нагласио да jе изузетно задовољан одзивом америчких научника и професора, коjи подржаваjу инициjативу да се Никола Тесла изучава у америчким школама и додао да jе то jедан од наjважниjих проjеката на коjем Фондациjа тренутно ради.

„Дошли смо до закључка да jе то наjбоље што можемо да урадимо. Ако га Америка уведе у школски програм, увешће га цео свет“, закључио jе Лончар.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Откривање Теслине бисте на Менхетну

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: