fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОМОГУЋИТИ ЧЛАНОВИМА ПОРОДИЦА ДА ПОСЈЕЋУЈУ МЈЕСТА СТРАДАЊА

Душан Басташић на Међународноj конференциjи Достоjанство, права и слободе човjека - хришћанска димензиjа у Чатежу, Словениjа

Душан Басташић на Међународноj конференциjи Достоjанство, права и слободе човjека – хришћанска димензиjа у Чатежу, Словениjа

Предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке Душан Басташић апеловао jе на учеснике конференциjе Међународног фонда jединства православних народа из више од 30 земаља да искористе ауторитет и помогну да потомци српских жртава несметано и достоjанствено посjећуjу мjеста страдања чланова своjих породица.

Басташић jе пренио учесницима конференциjе, коjа jе одржана од 9. до 12. фебруара, да се посљедњих пет година са локалног, али и институционалног нивоа Хрватске настоjе одвратити ходочасници из Србиjе и Републике Српске да на Велебиту и острву Пагу присуствуjу обиљежавању Дана сjећања на Јадовно.

Он jе истакао да на уласку у Хрватску аутобуси са ходочасницима чекаjу понекад и три часа да се заврши уочљиво успорен царински и полициjски преглед.

„Када у пратњи полициjских возила колона стигне до Велебита, присуством енормно великог броjа униформисаних полицаjаца, од коjих су неки од њих са панцирима и дугим циjевима, шаље се jасна порука о доласку на терен, гдjе нисте пожељни и гдjе вам jе угрожена безбjедност. Шта jе то друго него застрашивање ходочасника и одвраћање од поновног доласка“, рекао jе Басташић.

Он jе навео да на путу до Шаранове jаме, у коjоj jе убиjено више од 9.000 Срба и Јевреjа, хрватски екстремисти организуjу такозвани контраскуп на мjесту погибиjе усташког емигранта, коjи jе ту учествовао 1932. у терористичком нападу на жандармериjску станицу.

„Хрватске институциjе не само да не спречаваjу оваj усташки дернек, него полициjа jедва успиjева раскрчити пут да би српски ходочасници наставили своj пут. Све ово дешава се унутар граница ЕУ, на териториjи њене наjмлађе чланице“, указао jе Басташић.

Он jе упознао учеснике конференциjе са основним историjским чињеницама о госпићкоj групи логора, првом ликвидационом центру Независне Државе Хрватске, гдjе су међу 38.000 православних Срба убиjена и 73 свештенослужитеља Српске православне цркве.

Басташић jе подсjетио да jе наjвећи покољ на Јадовну почео након 22. jуна 1941. године, када су њемачки фашисти напали на Совjетски Савез.

Он jе предложио Наталиjи Коцев, шефу одjељења Фонда у Београду, да предстоjећа конференциjа Фонда буде одржана у Плашком, сjедишту Епархиjе горњокарловачке, епицентру госпићке групе логора.

Басташић jе рекао Срни да jе током конференциjе договорено да руска Телевизиjа „Спас“ сними документарни филм о комплексу логора смрти Госпић – Јадовно – Паг.

Предсjедник Удружења „Јадовно“ учествовао jе на Међународноj конференциjи „Достоjанство, права и слободе човjека – хришћанска димензиjа“ на позив организатора – Међународног фонда jединства православних народа.

Фонд jединства православних народа активно подржава програмске активности Удружења „Јадовно“.

Извор: srna

Везане виjести:

АПЕЛ ВЛАСТИМА ПРИШТИНЕ ДА СПРИЈЕЧЕ РУШЕЊЕ СРПСКЕ БОГОМОЉЕ

Созерцање

БАСТАШИЋ: ДОКАЗИ О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА КАО „ПОМОЋНО СРЕДСТВО“

Басташић: Заборављен дио нашег историjског искуства из периода НДХ

Видео: Сабрање 2014.

Емисиjа „У средишту пажње“, РТС – Радио Београд 1 (Аудио)

О цени заборава, добросуседским односима и обележавању места злочина

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: