fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Душан Басташић – О старцу Вукашину и геноциду над Србима за време, пре и после НДХ

dusandusan2

 

 

 

 

 

dusan_3starac_vukasin_4

 

 

 

 

 

После пуно година од злочина над Србима у НДХ и после прикривене истине о свим догађаjима, логорима и патњама, ниjе лако истраживати и доћи до правог стања ствари без храбрости упорности и подршке. Ипак, Удружење „Јадовно 1941.“ се бави овим послом. Оно што истраживачима даjе снагу да раде на овом проблему jе важност памћења о свом народу, значаj прошлих испреплетаних догађаjа, коjи нам могу помоћи да разумемо и садашњост; снаже их речи старца Вукашина, „Само ти, синко, ради своj посао“, jер jе то сведочење тренутка наjгорих мука jедног човека, коjи бира да без опирања и било какве злобе и горчине поступа – за разлику од свог мучитеља.

Интригантан jе и податак, да се после Другог светског рата ниjе помињала чињеница о страдалима у Јадовну, чак и међу породицама, настрадалих – ради мира и „братства и jединства“, а да не помињемо, да се од стране институциjа прикривао тачан броj мртвих, као и броj jама и логора у коjима су људи мучки убиjани. Болно jе и сазнање, да jе и католичка црква имала удела у организовању злочина на просторима НДХ. Међутим, Душан Басташић, наводи да ниjе наjзначаjниjи тачан броj пострадалих, већ знање о суштини проблема, истина о начину мучења људи и циља свега тога – jер ако то заборавимо, онда имамо проблем са идентитетом, као народ.

Оно што данас ствара додатне потешкоће су данашње прилике на простору Хрватске. Реч jе о отежавању посла истраживачима, тежњи да се све заборави… Имамо и ситуациjу, коjа jе наступила после грађанског рата деведесетих година 20. века, а то jе да су Срби, коjи су до тада живели на подручjу Хрватске, после ратних превирања отишли у Србиjу или друге државе – неки су остали и данас живе у Хрватскоj. Ова чињеница jе битна за размишљање о идентитету, jер у Хрваткоj постоjи тежња, да се Срби коjи живе тамо, асимилуjу, национално, верски…

Једино што нам остаjе jе, да се „поткуjемо“ знањем, схватимо важност истине, причамо млађима о томе, како заувек не бисмо изгубили сопствени идентитет и стално поништавали себе као припаднике jедног народа, коjи jе мучен и нападан неброjено пута.

Погледаjте интервjу са Душаном Басташићем подељен тематски:

 

Са Душаном Басташићем (део 1.) – О светом Вукашину Клепачком

Са Душаном Басташићем (део 2.) – „Само ти, синко, ради своj посао“

Са Душаном Басташићем (део 3.) – О одрастању, опстанку и култури памћења

Са Душаном Басташићем (део 4.) – О крашким jамама, клепету ланаца и истраживању злочина

Са Душаном Басташићем (део 5.) – О цени заборава, добросуседским односима и обележавању злочина

Са Душаном Басташићем (део 6.) – О улози цркве у спровођењу злочина

Са Душаном Басташићем (део 7.) – О броjкама…

Са Душаном Басташићем (део 8.) – О почецима анимозитета, Николи Тесли…

Са Душаном Басташићем (део 9.) – О „источноj њиви“ и превазилажењу jаза

Извор: facebookreporter

 

Везане виjести:

Свети Вукашин – Jadovno 1941.

О Светом Вукашину клепачком и jасеновачком – Jadovno 1941.

Само ти, синко, ради своj посао – Jadovno 1941.

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ Само ти, диjете, ради своj … – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: