fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗЛОЧИНЦИ НАСТОЈЕ ДА ЗАТРУ АНТИФАШИСТИЧКЕ СПОМЕНИКЕ

Спомен плоча на мjесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. - уништена три дана касниjе.
Спомен плоча на мjесту усташког логора у ували Слана постављена 26.6.2010. – уништена три дана касниjе.

Вандалским скрнављењем спомен-плоче Анти Бакотићу, вођи пробоjа заточеника усташког логора смрти Јасеновац, злочинци су показали да им ниjе важно коме су народу припадали антифашисти, већ да jе неприхватљиво њихово антифашистичко опредjељење“, оциjенио jе предсjедник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

„Оваj вандалски чин указуjе на континуитет и истраjност покушаjа затирања успомене на часног хрватског антифашисту, коjи jе стао на чело пробоjа jасеновачких логораша и брисања трага о постоjању комплекса усташких логора Јасеновац-Доња Градина“, рекао jе Басташић Срни. Он наводи да на оваj вандализам никако не треба гледати као на усамљен случаj.

„Једна jедина Спомен-плоча у ували Слана на острву Пагу, за чиjе постављење jе био наjзаслужниjи хрватски антифашиста Анте Земљар, а коjа jе свjедочила постоjању концентрационих логора и почињеном стравичном злочину над наjмање 8.000 српских и jевреjских заточеника у љето 1941. године доживjела jе готово исту судбину“, подсjећа Басташић. Он каже да jе та спомен-плоча уништена деведесетих година, а обновљена 2010. године и опет срушена након само два дана.

„Ипак, у ова два случаjа постоjи очигледна разлика у приступу jавности. На глас о рушењу плоче у Сињу промптно су, онако како и доликуjе, одреаговали антифашисти Цетинске краjине Сињ, квалификуjући то као напад на хрватски устав у коме jе антифашизам jедан од темеља Републике Хрватске. И сам градоначелник Сиња jе затражио хитну истрагу и обећао да ће лично учествовати у обнови плоче“, додао jе Басташић.

Он истиче да у случаjу рушења Спомен-плоче на Пагу ниjе било сличних реакциjа ни обећања, а та плоча до данас ниjе обновљена, мада jе хрватски предсjедник Иво Јосиповић обећао код Шаранове jаме на Јадовну да ће сви споменици у Хрватскоj бити обновљени.

„Очито jе да не може хрватска држава обновити онолико споменика колико фашисти могу порушити“, каже Басташић.

Он подсjећа да jе током протеклог рата на подручjу Хрватске уништено више од 3.000 споменика антифашистичкоj борби и цивилним жртвама Другог свjетског рата.

„Редом су нестаjали и споменици обновљени након рушилачке акциjе током тзв. хрватског прољећа 1971. године“, додаjе Басташић.

Нeпознати вандали оштетили су спомен-плочу Анти Бакотићу Баки, организатору и вођи пробоjа заточеника усташког логора смрти Јасеновац у априлу 1945. године, коjа jе постављена на његовоj родноj кући у Сињу. Вандали су се током викенда мердевинама попели на висину од три метра и уклонили три од четири виjка са углова табле, при чему су jе оштетили, али им ниjе успело да jе сруше.

Бакотић jе 1942. године ухваћен у доњем току Неретве и интерниран у Јасеновац. У прољеће 1945. године, када су усташе почеле систематски да уклањаjу трагове злочина и убиjаjу посљедње преостале логораше, Бакотић jе 22. априла повео у пробоj преживjелих 1.100 логораша.

Слободе се докопало само њих 54, а Бакотић jе погинуо.

Извор: срна

 

Везане виjести:

СРНА – 30.6.2010. – НЕСТАЛА ТЕК ПОСТАВЉЕНА СПОМЕН ПЛОЧА НА ПАГУ

PRENOSIMO: Kome smeta novopostavljena ploča u Slani

Душан Басташић – И Слана jе Јадовно

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: