fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗА МАТУРАНТЕ НДХ НИЈЕ БИЛА ФАШИСТИЧКА

Splitski_gimnazijalci_sa_svojim_profesorom_i_ustaskim_pozdravom

Сплитски гимназиjалци са своjим професором и усташким поздравом

Скоро три четвртине матураната у Хрватскоj сматра да Независна Држава Хрватска (НДХ) ниjе била фашистичка, док се 40 одсто њих залаже за прекид судског прогона хрватских ратних ветерана за злочине почињене у протеклом рату, резултати су истраживања о политичкоj писмености матураната.

Истраживање „Политичка писменост ученика завршних разреда средњих школа у Хрватскоj“ провели су „ГООД инициjатива“, „ГОНГ“ и Институт за друштвена истраживања на репрезентативном узорку од 1.146 хрватских матураната.

„Јутарњи лист“ пише да jе матурантима постављено 19 релативно jедноставних питања у три подручjа – политички поjмови, уставно-политичко уређење и политичка информисаност, али да су они показали катастрофално незнање.

Само jедан од 1.146 испитаних тачно jе одговорио на сва питања.

Чак 73 одсто испитаних матураната ниjе тачно одговорило на питање ко jе хрватски премиjер, иако су им била понуђена четири могућа имена, а само 19 одсто њих jе знало да извршну власт обавља коалициjа СДП-а, ХНС-а, ИДС-а и ХСУ.

Да су прави Хрвати jедино католици сматра 21 одсто матураната, њих 40 одсто сматра да jе хрватска традициjа богатиjа од традициjе већине народа, а само 29 одсто њих сматра да jе НДХ била фашистичка творевина.

Истраживање jе показало висок ниво религиозности код младих, jер се 43 одсто њих изjаснило да су увjерени вjерници коjи прихватаjу све што их вjера учи, а 25 одсто се декларисало „обичним“ вjерницима.

Наjвећи ниво толеранциjе матуранти су показали у подручjу других раса, вjера и нациjа.

Половина хрватских матураната сматра да jе хомосексуалност врста поремећаjа или болести, као и да би хомосексуалцима требало забранити jавне иступе, jер на таj начин лоше утичу на младе.

Драган Багић са загребачког Филозофског факултета, коjи jе jедан од организатора овог истраживања, каже да су резултати релативно очекивани, jер су слична истраживања посљедњих година указивала на такве ставове младих.

Он истиче да у вези са овим резултатима истраживања не треба правити велику моралну панику, али их треба узети као врло озбиљан индикатор да образовни систем не успиjева да анулира изразито негативне ефекте спољних утицаjа.

Извор: srna

Везане виjести:

УСКРС ХРВАТСКЕ МРЖЊЕ (I ДИО): „Кољи Србе“ у Карловцу …

КЛАСИЋ: ХРВАТСКИ НАВИЈАЧИ ПЈЕВАЈУ ЗМАЈЕВУ ПЈЕСМУ …

зашто градоначелник не реагуjе на увредљиве графите?

НЕТРПЕЉИВОСТ ПРЕМА СРБИМА РАСТЕ – НИКО НЕ РЕАГУЈЕ …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: